تغییرات در سطوح سرمی مارکرهای توموری CEA و CA19-9 بیماران مبتلا به سرطان کلورکتال در مراحل مختلف بیماری
(ندگان)پدیدآور
موسوی, مریمفتحی, مجتبیگودرزی, محمد تقیکسائی, سید مهردادجعفری حیدرلو, علینوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: سرطان کلورکتال یکی از شایع ترین سرطانهای دستگاه گوارش در جهان است که شیوع بالایی در افراد میانسال دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی و مقایسه ی تغییرات در سطح سرمی CEA و CA19-9، به عنوان دو تومور مارکر مهم، در تشخیص مراحل مختلف سرطان کلورکتال بود.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع مطالعات علوم پایه بود، که در آن 67 بیمار بستری مبتلا به سرطان کلورکتال مورد بررسی قرار گرفتند. در ابتدا نمونههای بافتی و نمونههای خون سیاهرگی بیماران جمع آوری شد. سپس تومورمارکرهای CEA و CA19-9 به روش سنجش فلورسانس وابسته به آنزیم (ELFA)اندازه گیری شد و تغییرات سلولی با رنگ آمیزی H&E مطالعه شد.
یافته ها: از 67 بیمار مبتلا، به ترتیب 6/57 % مرد و 3/43% زن بودند که 7/59% آنها ( 40 نفر) بالای 61 سال سن داشتند. شایع ترین محل درگیری بافتی، رکتوم و سیگموئید بود. در فاز حاد بیماری، تعداد گلبولهای قرمز (0091/0P=) و سطح هموگلوبین (141/0P=) کاهش یافت، در حالی که تعداد پلاکتها بدون تغییر باقی ماند (212/0P=). همچنین مقادیر لنفوسیت و نوتروفیل در ابتدا افزایش و سپس کاهش نشان دادند. یافتهها نشان داد که ارتباط معناداری بین این دو تومورمارکر و سطوح بیماری وجود دارد.
بحث و نتیجه گیری: نتایج ما نشان داد که اگرچه این مارکرهای توموری، فاکتورهای مناسبی برای تشخیص سرطان کلورکتال در مراحل اولیه ی این بیماری نیستند، ولی از آنها میتوان به عنوان دو مارکر مهم برای تشخیص پیشرفت بیماری استفاده کرد.
کلید واژگان
سرطان کلورکتالتومورمارکر
CEA
CA19-9
علوم آزمایشگاهی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2021-09-011400-06-10
سازمان پدید آورنده
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایرانگروه بیوشیمی و ژنتیک، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
گروه بیوشیمی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شاهرود، شاهرود، ایران
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران
بیمارستان امام خمینی، بخش گوارش، بخش داخلی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران




