نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorجلالی, محبوبهfa_IR
dc.contributor.authorصالحی چگنی, نگینfa_IR
dc.date.accessioned1400-03-19T21:31:56Zfa_IR
dc.date.accessioned2021-06-09T21:31:57Z
dc.date.available1400-03-19T21:31:56Zfa_IR
dc.date.available2021-06-09T21:31:57Z
dc.date.issued2020-08-22en_US
dc.date.issued1399-06-01fa_IR
dc.date.submitted2020-02-10en_US
dc.date.submitted1398-11-21fa_IR
dc.identifier.citationجلالی, محبوبه, صالحی چگنی, نگین. (1399). تأثیر مثبت سلنیوم بر کاهش تجمع نیترات در اسفناج (Spinacia oleracea L.) و کاهو (Lactuca sativa L.). علوم باغبانی, 34(2), 321-334. doi: 10.22067/jhorts4.v34i2.85540fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v34i2.85540
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_37313.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/817763
dc.description.abstractغلظت زیاد نیترات مخصوصاً در سبزیجات برگی، تهدید بزرگی برای سلامت انسان محسوب می­شود. سلنیوم با تأثیر بر رشد و نمو گیاهان و به خاطر حضور در سیستم­های آنتی­اکسیدانی، یک عنصر اساسی برای سلامتی انسان است. با این­حال تاثیر سلنیوم بر تجمع نیترات در سبزیجات هنوز مشخص نیست. به منظور ارزیابی تأثیر غلظت­های مختلف سلنیوم بر عملکرد، ظرفیت فتوسنتزی، فعالیت آنزیم‌های آسیمیلاسیون نیتروژن و تجمع نیترات در کاهو (Lactuca sativa L.) رقم گریت لیک و اسفناج (Spinacia oleracea L.) رقم سیریوس، آزمایشی با شش سطح سلنیوم (0، 1/0، 5/0، 5، 10 و 50 میکرومول بر لیتر از منبع سلنات سدیم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در شرایط هیدروپونیک انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد سلنیوم باعث کاهش غلظت نیترات در هر دو گیاه شد و میزان این کاهش وابسته به غلظت بود. کمترین غلظت نیترات در تیمار 5 میکرومول بر لیتر مشاهده شد. کاربرد سلنیوم از طریق افزایش هدایت روزنه­ای و میزان کلروفیل باعث افزایش ظرفیت فتوسنتزی گیاه شد. غلظت­های کم سلنیوم (کمتر از 5 میکرومول بر لیتر)، علاوه بر افزایش فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز با افزایش فعالیت آنزیم­های نیترات ریداکتاز، نیتریت ریداکتاز و گلوتامین سنتتاز باعث تحریک آسیمیلاسیون نیترات شد. به طور کلی، نتایج نشان داد که کاربرد سلنیوم تاثیر مثبتی بر کاهش تجمع نیترات در هر دو گیاه از طریق افزایش فعالیت آنزیم­های دخیل در متابولیسم نیترات داشت. پیشنهاد می­شود که غلظت 5 میکرومول بر لیتر سلنیوم می­تواند برای کاهش غلظت نیترات و افزایش عملکرد کاهو و اسفناج در کشت هیدروپونیک استفاده شود.fa_IR
dc.format.extent940
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v34i2.85540
dc.subjectآسیمیلاسیون نیتروژنfa_IR
dc.subjectظرفیت فتوسنتزیfa_IR
dc.subjectسلنیومfa_IR
dc.subjectنیتراتfa_IR
dc.titleتأثیر مثبت سلنیوم بر کاهش تجمع نیترات در اسفناج (Spinacia oleracea L.) و کاهو (Lactuca sativa L.)fa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentگروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آبادfa_IR
dc.contributor.departmentگروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آبادfa_IR
dc.citation.volume34
dc.citation.issue2
dc.citation.spage321
dc.citation.epage334


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد