بررسی تأثیرجدایههای باکتری Pseudomonas putida بر عملکرد قارچ خوراکی دکمهای سفید (Agaricus bisporus)
(ندگان)پدیدآور
لطفی, مجتبیفارسی, محمدمیرشمسی کاخکی, امینجانپور, جوادنوع مدرک
Textمقالات پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
القای تشکیل ساختار تهسنجاقی در قارچ Agaricus bisporus به طور خاص، با کاهش دما و غلظت دیاکسیدکربن در حضور باکتریهای موجود در خاک پوششی از جمله باکتری Pseudomonas putidaانجام میشود. این باکتری میتواند به عنوان محرک رشد بر روی عملکرد قارچ دکمهای نیز تأثیر بگذارد. در این پژوهش 81 جدایه باکتری از نمونههای خاک پوششی 6 مزرعه پرورش قارچ خوراکی در سال 1394 جداسازی شد و در نهایت 33 جدایه که به عنوان باکتری P. putida شناسایی شدند، به خاک پوششی قارچ دکمهای تلقیح گردیدند. نتایج آزمونهای مزرعهای نشان داد که جدایههای مورد بررسی نسبت به تیمار شاهد (بدون اعمال باکتری) تأثیر معنیداری بر روی وزن تر و تعداد قارچ دارند (p≤0.05)؛ به طوری که بیشترین وزن تر قارچ مربوط به تیمار جدایههای P27 وP13 به ترتیب به میزان 63/361، 8/342 گرم (تیمار شاهد 39/146 گرم) و بیشترین تعداد قارچ مربوط به تیمار جدایههای P18 و P24 به ترتیب با 21 و 83/20 عدد (تیمار شاهد 50/8 عدد) بر کیلوگرم کمپوست بود. در مرحله بعد توان تولید سیدروفور، توان تولید هورمون IAA، فعالیت آنزیم ACC دآمیناز و توانایی انحلال فسفات نامحلول در جدایهها ارزیابی و رابطه هرکدام از آنها با تعداد و وزن تر قارچ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین میزان تولید هورمون IAA و وزن تر قارچ (58/0=r) و همچنین بین تولید هورمون IAA و تعداد قارچ (50/0=r) همبستگی معنیدار و مثبتی وجود دارد. پس میتوان نتیجه گرفت که تولید IAA توسط باکتری ممکن است عامل تأثیرگذاری بر روی عملکرد قارچ دکمهای باشد.
کلید واژگان
باکتری محرک رشدخاک پوششی
عملکرد
هورمون IAA
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
سازمان پدید آورنده
دانشگاه فردوسی مشهددانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه فردوسی مشهد
جهاد دانشگاهی خراسان رضوی




