| dc.contributor.author | گنجی مقدم, ابراهیم | fa_IR |
| dc.contributor.author | قهرمانی, آمنه | fa_IR |
| dc.contributor.author | سید معصومی خیاوی, سید یعقوب | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1400-03-19T21:21:52Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2021-06-09T21:21:53Z | |
| dc.date.available | 1400-03-19T21:21:52Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2021-06-09T21:21:53Z | |
| dc.date.issued | 2021-05-22 | en_US |
| dc.date.issued | 1400-03-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2020-06-24 | en_US |
| dc.date.submitted | 1399-04-04 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | گنجی مقدم, ابراهیم, قهرمانی, آمنه, سید معصومی خیاوی, سید یعقوب. (1400). ارزیابی صفات پومولوژیکی و مورفولوژیکی برخی از ارقام و ژنوتیپهای هلو (Prunus persica (L.) BatSch) در شرایط اقلیمی خراسان رضوی. علوم باغبانی, 35(1), 87-102. doi: 10.22067/jhorts4.v35i1.87233 | fa_IR |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v35i1.87233 | |
| dc.identifier.uri | https://jhs.um.ac.ir/article_37504.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/817658 | |
| dc.description.abstract | هلو از لحاظ اقتصادی و فرآوری اهمیت زیادی دارد و از محصولات مهم باغی است که کشت آن از مناطق نیمهگرمسیری تا معتدله توسعهیافته است. این پژوهش با هدف انتخاب ارقام و ژنوتیپهای سازگار هلو در شرایط اقلیمی استان خراسان رضوی با استفاده از 14 رقم و ژنوتیپ در قالب طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی 97-1395 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گلمکان اجرا شد. ارقام از لحاظ صفات فنولوژی (زمان شروع، طول دوره و خاتمه گلدهی، زمان رسیدن میوه)، صفات رویشی (ارتفاع، حجم تاج، سطح مقطع تنه) و پومولوژیکی (وزن میوه، وزن هسته، طول میوه، عرض میوه، عملکرد، سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، شاخص طعم، pH) ارزیابی شدند. ژنوتیپ انجیری مالکی زود گلترین و شندآباد هسته جدا دیر گلترین در بین سایر ارقام و ژنوتیپها بودند. شندآباد-5 و اسپرینگ تایم زودرسترین و پاییزه مشکینشهر، گجیل و انجیری زعفرانی دیررسترین ژنوتیپها بودند. ژنوتیپ حاج کاظمی دارای بیشترین میانگین ارتفاع درخت (18/236 سانتیمتر)، سطح مقطع تنه (83/181 سانتیمتر مربع) و حجم تاج درخت (34/73 سانتیمتر مکعب) بود. در سال دوم آزمایش، صفات وزن میوه، وزن هسته، طول میوه، عرض میوه و عملکرد میوه بهترتیب 72/41، 45/43، 61/16، 40/16 و 99/81 درصد افزایش در مقایسه با سال اول نشان دادند. بیشترین میانگین صفات وزن میوه (28/165 گرم) در رقم فایت، وزن هسته (04/7 گرم) و طول میوه (05/65 میلیمتر) در ژنوتیپ شندآباد هسته جدا، عرض میوه (04/66 میلیمتر) در شندآباد-5 و عملکرد میوه در فایت و پاییزه مشکینشهر (بهترتیب با میانگین 78/21 و 33/21 کیلوگرم) بهدست آمد. انجیری زعفرانی بیشترین میانگین درصد مواد جامد محلول (59/16 درصد)، شاخص طعم (38/48) و اسیدیته (65/4) را داشت. عملکرد با صفات سطح مقطع تنه، حجم تاج درخت، وزن میوه، وزن هسته و عرض میوه همبستگی مثبت و معنیداری داشت. بر اساس این مطالعه بهترتیب صفات ارتفاع درخت، سطح مقطع تنه و وزن میوه وارد مدل رگرسیونی شدند که در نهایت صفات وارد شده به مدل، 23/53 درصد از تغییرات عملکرد را توجیه نمودند. در مجموع فایت و شندآباد هسته جدا بهدلیل داشتن عملکرد کمی و کیفی بالا برای کشت در منطقه خراسان رضوی قابل توصیه میباشد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 1719 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.relation.ispartof | علوم باغبانی | fa_IR |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22067/jhorts4.v35i1.87233 | |
| dc.subject | اقلیم پذیری | fa_IR |
| dc.subject | تجزیه رگرسیونی | fa_IR |
| dc.subject | صفات بیو شیمیایی | fa_IR |
| dc.subject | صفات رویشی | fa_IR |
| dc.subject | عملکرد میوه | fa_IR |
| dc.title | ارزیابی صفات پومولوژیکی و مورفولوژیکی برخی از ارقام و ژنوتیپهای هلو (Prunus persica (L.) BatSch) در شرایط اقلیمی خراسان رضوی | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقالات پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد | fa_IR |
| dc.contributor.department | بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 35 | |
| dc.citation.issue | 1 | |
| dc.citation.spage | 87 | |
| dc.citation.epage | 102 | |