بررسی اثر کیفیت نور و رقم بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و زراعی نشای خربزه (Cucumis melo Gr. Inodorus)
(ندگان)پدیدآور
رشیدی, آزادهنعمتی, سید حسینبزرگ, نرگسنوع مدرک
Textمقالات پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور مطالعه اثر کیفیت نور و نوع رقم بر خصوصیات رویشی نشای خربزه Cucumis melo Gr. Inodorus آزمایشی به صورت کرت خرد شده بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار انجام پذیرفت و نشای دو رقم خربزه (خاتونی و قصری) تا مرحله چهار برگی تحت تاثیر چهار ترکیب نور(15 درصد آبی : 85 درصد قرمز،30 درصد آبی :70 درصد قرمز و نور لامپهای فلورسنت و پرفشار سدیم) قرار گرفتند. بیشترین وزن تر(81/5 گرم) و خشک(43/0 گرم) برگساره در رقم قصری و بیشترین وزن تر ریشه(95/1 گرم) در رقم خاتونی با ترکیب 15٪آبی : 85٪قرمز، بیشترین وزن خشک(39/0 گرم) و حجم ریشه(88/1 میلیلیتر) با ترکیب 30 درصد آبی : 70 درصد قرمز در رقم قصری، بیشترین محتویات کلروفیل a (77/8 میلیگرم بر گرم در وزن تر) و کارتنویید(5/79 میلیگرم بر گرم در وزن تر) با ترکیب 30 درصد آبی : 70 درصد قرمز در رقم قصری و بیشترین محتویات کلروفیلb (13/77 میلیگرم بر گرم در وزن تر) و کلروفیل کل(42/82 میلیگرم بر گرم در وزن تر) با ترکیب 30 درصد آبی : 70 درصد قرمز در رقم خاتونی مشاهده شد. بالاترین شاخص سرعت(31/0 تعداد بر روز) و کمترین میانگین زمان ظهور (2/3 روز) با ترکیب 30 درصد آبی :70 درصد قرمز و بدون اختلاف معنیدار با 15 درصد آبی : 85 درصد قرمز و بیشترین قطر ساقه (29/4 میلیمتر) و کمترین ارتفاع ساقه (77/7 سانتیمتر) با ترکیب 30 درصد آبی : 70 درصد قرمز بدست آمد. کمترین تعداد برگ(3) در نور لامپ فلورسنت بدون تفاوت معنیدار با ترکیبهای 15 درصد آبی : 85 درصد قرمز و 30 درصد آبی : 70 درصد قرمز مشاهده شد. نتایج این آزمایش، بیانگر امکان بهبود یافتن ویژگیهای کمی نشای ارقام خاتونی و قصری بر اثر کاربرد ترکیبات نورهای آبی و قرمز و در مقایسه با نور لامپهای فلورسنت و پرفشار سدیم بود.
کلید واژگان
خاتونیقصری
طیف نور
کیفیت نور
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
سازمان پدید آورنده
دانشگاه فردوسی مشهدفردوسی
فردوسی مشهد




