تأثیر مصرف شش هفته آب هندوانه بر شاخص نیتریک اکساید خون در تکواندوکاران زن نخبه
(ندگان)پدیدآور
آقابیگی امین, پروینعزیزی, محمدطهماسبی, وریابشیری, پرویزنوع مدرک
Textپژوهشي اصیل
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه
ارتقا عملکرد جسمانی و تأخیر در خستگی با استفاده از مکملهای تغذیهای همواره مورد توجه ورزشکاران بوده است. هدف این پژوهش، بررسی تأثیر مصرف 6 هفته آب هندوانه بر شاخص نیتریک اکساید خون و عملکرد ورزشی تکواندوکاران زن نخبه بود.
مواد و روشها
25 تکواندوکار زن نخبه با میانگین سنی (26/2±84/21 سال)، شاخص توده بدن (37/1±87/20 کیلوگرم بر مترمربع)، حداکثر اکسیژن مصرفی (97/1±86/38 میلیلیتر در دقیقه برکیلوگرم وزن بدن) و سابقه تمرینی بیشتر از 5 سال بهصورت داوطلبانه و تصادفی یکسو کور در دو گروه مکمل آب هندوانه (15 نفر) و دارونما (10 نفر) قرار گرفتند. آزمودنیها به مدت 6 هفته و سه روز در هفته مقدار 500 میلیلیتر نوشیدنی آب هندوانه یا دارونما را 45 دقیقه قبل از شروع تمرینات تکواندو مصرف کردند. نمونههای خونی در دو مرحله قبل و پس از 6 هفته مکملیاری از ورید بازویی آنتی کوبیتال آزمودنیها گرفته شد. دادهها با استفاده از آزمون تیمستقل و وابسته با سطح معناداری 05/0P≤ بررسی شدند.
یافتهها
نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد سطوح نیتریک اکساید پلاسما (016/0P=) و حداکثر اکسیژن مصرفی (001/0P=) در گروه مکملدهی آب هندوانه نسبت به دارونما افزایش معناداری داشت. از طرف دیگر درد عضلانی 24 و 48 ساعت پس از تمرینات تکواندو در پسآزمون گروه مکملدهی آب هندوانه نسبت دارونما، کاهش معناداری داشت (05/0P≤.).
نتیجهگیری
با توجه به نتایج بهدستآمده مصرف آب هندوانه منجر به ریکاوری سریعتر و کاهش درد عضلانی 24 و 48 ساعت پس از تمرینات تکواندو در تکواندوکاران زن نخبه شد.
کلید واژگان
نیتریک اکسایدآب هندوانه
درد عضلانی
تکواندوکاران نخبه
تغذیه و رژیم درمانی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2020-12-011399-09-11
ناشر
دانشکده علوم پزشکی نیشابورسازمان پدید آورنده
دانشگاه رازیدانشگاه رازی
دانشگاه رازی
دانشگاه رازی
شاپا
2383-32032476-2768




