مروری بر متداولترین ترکیبات پریبیوتیک، با تاکید بر اینولین
(ندگان)پدیدآور
احسانی, جلالمحسن زاده, محمدخمیری, مرتضیقاسم نژاد, عظیمابراهیمی, صدیقهنوع مدرک
Textمروری
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه
پریبیوتیکها، مواد غیر قابل هضم در قسمتهای فوقانی دستگاه گوارش هستند که به علت تحریک رشد و فعالیت دستهای از باکتریهای مفید موجود در کولون (پروبیوتیکها) تأثیر مثبتی در بهبود سلامت میزبان دارند. فروکتوالیگوساکاریدهای با زنجیرهی کوتاه مانند فیبر β- گلوکان، نشاستهی مقاوم، پکتین، اینولین و بسیاری از کربوهیدراتهای غیرقابل هضم مثالهایی از ترکیبات پریبیوتیک میباشند. اینولین یک پلیمر زیستی ذخیرهای متشکل از مولکولهای D- فروکتوز با پیوندهای (1 2) β بوده که در انتها واجد یک مولکول D- گلوکز با پیوند (2 1) α می باشد. پیکربندی اینولین و آرایش مونومرهای فروکتوز باعث میشود اینولین در دستگاه گوارش انسان غیر قابل هضم باشد و سطوح قند خون افزایش پیدا نکند. اینولین اثرات سودمندی بر ترکیب فلور روده، جذب مواد معدنی، ترکیب چربی خون و جلوگیری از سرطان رودهی بزرگ دارد. اینولین رشد میکروارگانیزمهای مفید سلامت بخش را تحریک و در مقابل، باکتریهای انتروپاتوژنیک را مهار میکند. میکروارگانیزمهای مفید، اینولین را تخمیر کرده و ترکیبات اسیدی مانند اسیدهای چرب کوتاه زنجیر با قابلیت کاهش pH در رودهی بزرگ و مهار پاتوژنها را تولید میکنند. مقدار اینولین در گیاهان مختلف از 1% در موز تا بیشتر از 15% در ریشهی کاسنی متغیراست. اینولین نوع فروکتان به طور عمده در انواع گیاهان دو لپهای متعلق به تیرهی آستراسه شامل کاسنی، سیب زمینی ترشی، کنگرفرنگی، قاصدک و گل کوکب یافت میشود. مطالعه حاضر به معرفی متداولترین ترکیبات پری بیوتیک سلامت بخش و به طور ویژه اینولین می پردازد.
کلید واژگان
الیگوساکاریدهااینولین
پریبیوتیکها
فیبرها
غذاهای فراسودمند
کنگرفرنگی
صنایع غذایی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2020-12-011399-09-11
ناشر
دانشکده علوم پزشکی نیشابورسازمان پدید آورنده
دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایراندانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
شاپا
2383-32032476-2768




