پتانسیل خواص ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی عصارههای اسفنج دریایی هالیکلونا کارلا منطقه جزر و مدی جزیره لارک، خلیج فارس
(ندگان)پدیدآور
کریمپور, مریمکامرانی, احسانیوسف زادی, مرتضیناظمی, ملیکانوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
اهداف: با توجه به اهمیت بحث سلامت و برخی مضرات ترکیبات مصنوعی موجود، هدف مطالعه حاضر بررسی برخی خواص زیستی از جمله خواص ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی اسفنج دریایی هالیکلونا کارلا (Haliclona caerulea) بود.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر، عصارههای آلی ان-هگزان، دیاتیلاتر و متانول با روش بلایت و دایر از اسفنج دریایی تهیه شدند. سپس فعالیت ضدباکتریایی با روشهای انتشار دیسک، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC)، حداقل غلظت کشندگی (MBC) و فعالیت آنتیاکسیدانی با استفاده از ارزیابی قدرت احیاکنندگی و تعیین ظرفیت آنتیاکسیدانی کل عصارهها سنجیده شد. تجزیه و تحلیل دادهها بهوسیله آزمونهای تحلیل واریانس یکطرفه و چنددامنهای دانکن صورت گرفت. نرمافزارهای SPSS ۱۹ و Excel ۲۰۱۳ به کار رفتند.
یافتهها: عصاره متانولی بیشترین اثر ضدباکتریایی بهویژه نسبت به باکتریهای گرممثبت باسیلوس سوبتیلیس در غلظت ۲/۵میلیگرم بر میلیلیتر و استافیلوکوکوس اورئوس در غلظت ۵میلیگرم بر میلیلیتر را داشت. عصاره دیاتیلاتری در غلظت ۵میلیگرم بر میلیلیتر بیشترین اثر آنتیاکسیدانی را نشان داد.
نتیجهگیری: عصاره متانولی اسفنج دریایی هالیکلونا کارلا خاصیت ضدباکتری بیشتری را نشان میدهد و عصاره دیاتیلاتری این اسفنج خاصیت آنتیاکسیدانی بیشتری دارد.
کلید واژگان
ضدباکتریاییآنتیاکسیدانی
اسفنج دریایی
خلیج فارس
حداقل غلظت بازدارندگی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-09-011397-06-10
ناشر
دانشگاه تربیت مدرسسازمان پدید آورنده
گروه زیستشناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایرانگروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
گروه زیستشناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، بندرعباس، ایران
شاپا
2322-21152476-6917




