مقایسه فعالیت ضد قارچی عصاره های مختلف برگ گیاه صبر زرد بر میزان رشد قارچ آسپرژیلوس فلاووس و تولید آفلاتوکسین B1 در شرایط آزمایشگاهی
(ندگان)پدیدآور
بابایی, آرشطوافی, حدیثمنافی, میلادفهیمی فر, آمنهنوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: با توجه به آلودگی وسیع قارچ آسپرژیلوس فلاووس بر مواد غذایی، مهار کامل رشد آن اجتناب ناپذیر است. گیاه صبر زرد بهدلیل دارا بودن ترکیبهای ضد میکروبی، فعالیتهای ضد قارچی و ضد باکتریایی را نشان میدهد. هدف از این مطالعه، مقایسه فعالیت ضد قارچی عصارههای استونی، اتانولی، متانولی و آبی گیاه صبر زرد بر رشد آسپرژیلوس فلاووس و ارزیابی اثر عصاره بر میزان تولید آفلاتوکسین B1 میباشد. مواد و روشها: فعالیت ضد قارچی عصارههای استونی، اتانولی، متانولی و آبی گیاه صبر زرد بهروش Agar Plate Diffusion بررسی شد. عصارهها در غلظتهای 0، 102، 103، 104 و 105 میکرولیتر بر لیتر مورد آزمایش قرار گرفتند. بهمنظور ارزیابی اثر عصاره بر میزان تولید آفلاتوکسین B1 ، از عصارهی استونی استفاده گردید و بهکمک روش HPLC میزان سم تولیدی اندازهگیری شد. نتایج: بیشترین فعالیت ضد قارچی (100 درصد)، در غلظت 105 میکرولیتر بر لیتر عصاره استونی دیده شد. میزان مهار تولید آفلاتوکسین در غلظت 2000 میکرولیتر بر 50 میلیلیتر محیط کشت، 94/40 درصد و در غلظت 2 میکرو لیتر بر 50 میلیلیتر، 14/18 درصد گزارش شد. نتیجهگیری: عصارهی استونی گیاه صبر زرد میتواند بهعنوان عامل ضد قارچی موثرتری بر مهار رشد آسپرژیلوس فلاووس نسبت به حلالهای دیگر باشد. همچنین، این عصاره باعث کاهش تولید آفلاتوکسین B1 توسط قارچ آسپرژیلوس فلاووس میشود.
کلید واژگان
آسپرژیلوس فلاووسآفلاتوکسین B1
فعالیت ضد قارچی
گیاه صبر زرد
HPLC
medicine
paraclinic
شماره نشریه
6تاریخ نشر
2014-01-011392-10-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی کاشانسازمان پدید آورنده
دانشگاه ملایرشاپا
1029-78552008-9821




