ناامنی غذایی در بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به کلینیک تغذیه در شهر اردبیل
(ندگان)پدیدآور
قنادی اصل, فاطمه
نوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: ناامنی غذایی با کنترل ضعیف قند خون همراه است. از این رو، مطالعهی حاضر با هدف تعیین امنیت غذایی در بیماران دیابتی نوع دو در اردبیل انجام شد.
روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 153 بیمار دیابتی نوع دو (98 زن و 55 مرد) در اولین ویزیت خود در کلینیک تغذیه در سال 1395 انتخاب شدند. مشارکت کنندگان بعد از اندازهگیری وزن و قد، پرسشنامههای ثبت غذایی سه روز (2 روز عادی و یک روز تعطیل) را تکمیل کردند. با استفاده از نرمافزار آنالیز غذایی N4 مقدار دریافت انرژی، درشت مغذیها و ریزمغذیها محاسبه شد. ناامنی غذایی با مقایسهی مقادیر دریافت مواد مغذی با مقادیر مجاز توصیه شده اندازهگیری شد. از آزمونهای تی تک نمونهای و تی مستقل برای انجام مقایسه استفاده شد.
یافتهها: میانگین سن، مدت بیماری و نمایهی تودهی بدنی مشارکت کنندگان بهترتیب 36/7±56/49 (سال)، 46/5±34/6 (سال) و 25/4±55/28 (کیلوگرم بر مترمربع) بود. فقط 6/19 درصد مشارکت کنندگان در محدودهی طبیعی وزن قرار داشتند. میانگین مصرف انرژی 59/515± 20/1922 کیلوکالری در روز بود. کربوهیدرات، پروتئین و چربی بهترتیب 26/63، 86/14 و 88/21 درصد انرژی دریافتی را تشکیل دادند. مصرف ریز مغذیها (کلسیم، منیزیم، ویتامینهای A، E و C) کمتر از مقادیر مجاز توصیه شده بود.
نتیجهگیری: ناامنی غذایی بهویژه در مصرف کلسیم، منیزیم، ویتامینهای A، E و C در بیماران دیابتی نوع دو شایع بود. توصیه میشود این بیماران برای مقادیر مورد نیاز رژیمیشان آموزش داده شوند.
کلید واژگان
بیماران دیابتی نوع دودریافت مواد مغذی
ناامنی غذایی
تخصصي
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2018-07-011397-04-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی تهرانسازمان پدید آورنده
گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکدهی علوم کشاورزی و منابع طبیعیشاپا
2345-40082345-4016



