| dc.contributor.author | کرم پور قبچاق, زهرا | fa_IR |
| dc.contributor.author | ابطحی فروشانی, میثم | fa_IR |
| dc.contributor.author | فرخی, فرح | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T16:38:36Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T16:38:36Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T16:38:36Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T16:38:36Z | |
| dc.date.issued | 2019-01-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1397-10-11 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | کرم پور قبچاق, زهرا, ابطحی فروشانی, میثم, فرخی, فرح. (1397). بررسی اثر موسیلاژ گیاه بامیه بر میزان گلوکز و چربیهای سرم و بازسازی سلولهای بتای موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزتوسین. مجله دیابت و متابولیسم ایران, 18(1), 9-18. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2345-4008 | |
| dc.identifier.issn | 2345-4016 | |
| dc.identifier.uri | http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-5722-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/622459 | |
| dc.description.abstract | مقدمه: با توجه به پیشرفت روزافزون دیابت و استفاده از داروهای جایگزین و کم خطر گیاهی، در این مطالعه اثر ﻣﻮﺳﻴﻼژ استخراج شده از غلاف میوه بامیه ﺑﺮ میزان گلوکز و چربیهای سرم و بازسازی سلولهای بتای پانکراس در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزتوسین بررسی شد.
روشها: در اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪی تجربی 24 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار استفاده شد. رتها بهطور تصادفی در 4 گروه 6 تایی شامل: شاهد نرمال، شاهد دیابتی و دو گروه دیابتی تیمار شده (خوراکی) با دوزهای 300 و 500 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن از موسیلاژ گیاه بامیه قرار گرفتند. پس از تهیه و تأیید گونه گیاه بامیه، استخراج موسیلاژ از غلاف سبز رنگ میوه توسط دستگاه تبخیر در خلاء انجام شد. سه گروه شاهد دیابتی و گروههای دیابتی تحت تیمار در آغاز دوره با تزریق درون صفاقی mg/kg 60 استرپتوزوتوسین دیابتی شدند. پس از طی دورهی تیمار (4 هفته)، با استفاده از خونگیری از قلب، سطوح سرمی گلوکز، LDL، HDL، کلسترول تام و تریگلیسرید در گروههای مود مطالعه اندازهگیری شد. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ، هیستوپاتولوژی جزایر لانگرهانس در چهار گروه با استفاده از روش رنگآمیزی H&E مورد بررسی قرار گرفت. دادهها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمونهای آماری ANOVA و Tukey تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج حاکی از افزایش معنیدار (05/0P<) میزان گلوکز،کلسترول، تریگلیسرید، LDL و کاهش معنیدار HDL در موشهای دیابتی نسبت به گروه شاهد نرمال بود. مصرف موسیلاژ میوهی بامیه سبب کاهش معنیدار گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول، LDL و افزایش معنیدار (05/0P<) HDL در موشهای دیابتی به صورت وابسته به دوز شد.
نتیجهگیری: براساس نتایج این مطالعه بهنظر میرسد موسیلاژ گیاه بامیه ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ در ﭘﻴﺸﮕﻴﺮی از ﻋﻮارض ﻫﻴﭙﺮﻟﻴﭙﻴﺪﻣﻴﻚ و ﻫﻴﭙﺮﮔﻼﻳﺴﻤﻴﻚ ﻧﺎﺷﻲ از دﻳﺎﺑﺖ ﺷﻴﺮﻳﻦ ﻣؤﺛﺮ ﺑﺎﺷﺪ. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی تهران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله دیابت و متابولیسم ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Diabetes and Lipid Disorders | en_US |
| dc.subject | دیابت | fa_IR |
| dc.subject | اﺳﺘﺮﭘﺘﻮزوﺗﻮﺳﻴﻦ | fa_IR |
| dc.subject | موسیلاژ گیاه بامیه | fa_IR |
| dc.subject | گلوکز | fa_IR |
| dc.subject | پروفایل لیپیدی | fa_IR |
| dc.subject | تخصصي | fa_IR |
| dc.title | بررسی اثر موسیلاژ گیاه بامیه بر میزان گلوکز و چربیهای سرم و بازسازی سلولهای بتای موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزتوسین | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه زیست شناسی، دانشکده علوم دانشگاه ارومیه ، ارومیه، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه زیست شناسی، دانشکده علوم دانشگاه ارومیه ،ارومیه، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 18 | |
| dc.citation.issue | 1 | |
| dc.citation.spage | 9 | |
| dc.citation.epage | 18 | |