بررسی ارتباط الگوهای غذایی و خطر فشار خون بالا در بزرگسالان ساکن خرمآباد
(ندگان)پدیدآور
روستا, سجادفلاحی, ابراهیمچراغی, مصطفینوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: فشار خون بالا یکی از مشکلات
مهم سلامتی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه میباشد. در ایران به طور
تقریبی یک چهارم بزرگسالان مبتلا به فشار خون بالا هستند. عوامل مختلفی از جمله
الگوی غذایی میتوانند بر بروز فشار خون بالا تاثیرگذار باشند. هدف پژوهش حاضر
تعیین ارتباط فشار خون بالا و الگوهای غذایی بود. مواد و روشها: مطالعهی مقطعی حاضر روی 973 نفر از ساکنین شهر خرمآباد انجام گرفت.
ارزیابی دریافتهای غذایی با استفاده از یک پرسشنامه بسامد خوراک (201 آیتمی)
نیمهکمی صورت گرفت. فشار خون بالا، بر مبنای فشارخون سیستولی بیش از 140 و یا
فشارخون دیاستولی بیش از 90 میلیمتر جیوه تعریف گردید. به منظور شناسایی الگوهای
غذایی از تحلیل عاملی استفاده شد. همچنین، برای بررسی ارتباط ابتلا به فشار خون
بالا و الگوهای غذایی از رگرسیون لجستیک استفاده گردید. یافتهها:
الگوهای غذایی غربی، سالم و سنتی، سه الگوی غالب شناسایی شدند. افرادی که در
بالاترین پنجک الگوی غذایی غربی بودند شانس بیشتری برای ابتلا به فشار خون بالا
داشتند (نسبت شانس 2 و فاصله اطمینان 95%:04/1 تا 85/3؛ 037/0P=)، در حالیکه افرادی که در پنجک پنجم الگوی
غذایی سالم بودند نسبت به افراد پنجک اول؛ قبل از تعدیل اثر نمایهی تودهی بدن؛
44% (56/0: 34/0 تا 93/0؛ 043/0P=) شانس پایینتری برای ابتلا به فشار خون بالا
داشتند. اما این
ارتباط بعد از تعدیل اثر BMI معنیدار نبود (06/0P=)؛ بین الگوی غذایی سنتی و فشار
خون بالا ارتباط معنیداری مشاهده
نشد (71/0: 37/0 تا 35/1؛ 29/0P=). نتیجهگیری:
الگوی غذایی شبه غربی ارتباط مستقیمی با خطر ابتلا به فشار خون بالا دارد. برای
نشان دادن ارتباط دقیق الگوهای غذایی و فشار خون بالا مطالعات آیندهنگر مورد نیاز
میباشد.
کلید واژگان
فشار خون بالاالگوی غذایی
بزرگسالان
پرسشنامه بسامد خوراک
تغذيه
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2015-01-011393-10-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیسازمان پدید آورنده
علوم پزشکی لرستانعلوم پزشکی لرستان
علوم پزشکی لرستان
شاپا
1683-48441683-5476




