بررسی اثر رژیم غذایی غنی از روغن زیتون بکر بر سطح سرمی قند و لیپیدها در بیماران کبد چرب غیرالکلی دارای رژیم کاهش وزن
(ندگان)پدیدآور
بحرالعلومی, سمانه الساداتشیدفر, فرزادجزایری, شیماتقوایی, ترنگنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: اختلالهای متابولیک مانند اختلالهای چربی خون و مقاومت به انسولین با پیشرفت بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) مرتبط بوده و زمینهساز مشکلات قلبی ـ عروقی که رایجترین دلیل مرگ و میر این بیماران است، میباشد. مقدار و ترکیب چربی رژیم غذایی عاملی موثر بر سطح قند و چربی خون است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثرات روغن زیتون بکر بر شاخصهای قند و لیپید سرم بیماران NAFLD دارای رژیم کاهش وزن بود. مواد و روشها: کارآزمایی بالینی تصادفی حاضر روی 50 بیمار مبتلا به NAFLD به مدت 12 هفته انجام شد. ابتدا بیماران به شکل تصادفی به دو گروه الف (دریافت کنندهی 20% انرژی مورد نیاز روزانه از روغن زیتون بکر) و گروه ب (دریافتکنندهی روغن مصرفی معمول خود) تقسیم شدند. ارزیابی خوراک، اندازهگیریهای تنسنجی و سطح سرمی قند و چربیهای خون در حالت ناشتا در شروع و پایان هفتهی دوازدهم انجام شد. یافتهها: در پایان پژوهش، مصرف روغن زیتون بکر در مقایسه با روغن دریافتی معمول منجر به کاهش معنیدار در میانگین غلظت سرمی تریگلیسرید و نسبت تریگلیسرید به کلسترول ـ HDL (به عنوان شاخص آتروژنی و پیشگوییکنندهی قوی ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی) گردید (05/0>P). نتیجهگیری: جایگزینی روغن زیتون بکر به عنوان بخشی از چربی غذای روزانه در بیماران NAFLD در کنار کاهش وزن اندک، میتواند در درمان و پیشگیری از عوارض قلبی این بیماری موثر باشد.
کلید واژگان
کبد چرب غیر الکلیقند ناشتای سرم
لیپیدهای سرم
روغن زیتون بکر
تغذيه
شماره نشریه
6تاریخ نشر
2014-03-011392-12-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیسازمان پدید آورنده
دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهراندانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
شاپا
1683-48441683-5476




