| dc.contributor.author | صداقت, رضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | روغنی, مهرداد | fa_IR |
| dc.contributor.author | زارعی, محسن | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T15:29:07Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T15:29:07Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T15:29:07Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T15:29:07Z | |
| dc.date.issued | 2009-09-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1388-06-10 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | صداقت, رضا, روغنی, مهرداد, زارعی, محسن. (1388). اثر مصرف خوراکی سر شاخهی گیاه زالزالک بر غلظت گلوکز، چربیهای سرم و حفاظت سلولهای بتا در موش صحرایی دیابتی. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران, 11(3), 323-329. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 1683-4844 | |
| dc.identifier.issn | 1683-5476 | |
| dc.identifier.uri | http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-816-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/620693 | |
| dc.description.abstract | مقدمه: کاهش سطح گلوکز و لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی با استفاده از گیاهان دارویی از اهمیت زیادی برخوردار است. در مطالعهی حاضر، اثر مصرف خوراکی سرشاخهی زالزالک بر غلظت گلوکز و لیپیدهای سرم و تراکم سلولهای بتا در موشهای صحرایی دیابتی بررسی شد. مواد و روشها: موشهای صحرایی نر نژاد NMRI (تعداد = 32) به چهار گروه شاهد، شاهد درمان شده با گیاه، دیابتی و دیابتی درمان شده با گیاه تقسیمبندی شدند. دو گروه درمان شده از غذای موش حاوی 25/6% گیاه به مدت 6 هفته بدون محدودیت استفاده نمودند. برای دیابتی نمودن موشها از استرپتوزوتوسین به صورت تک دوز و داخل صفاقی به غلظت 60 میلیگرم بر کیلوگرم وزن حیوان استفاده شد. غلظت گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول تام، LDL-C و HDL-C سرم قبل از بررسی و در هفتههای سوم و ششم پس از بررسی اندازهگیری شد. به علاوه، تراکم سلولهای بتا در جزایر لانگرهانس در چهار گروه با استفاده از روش رنگآمیزی گومری منوکروم بررسی شد. یافتهها: در گروه دیابتی درمان شده با گیاه، غلظت گلوکز سرم به طور معنیدار در هفتههای سوم و ششم کمتر از گروه دیابتی بود (05/0p<). سطح سرمی کلسترول تام، تریگلیسرید، و HDL-C در گروه دیابتی درمان شده در همین هفتهها تفاوت معنیدار را در مقایسه با گروه دیابتی نشان نداد. از طرف دیگر، درمان موشهای دیابتی با گیاه کاهش معنیدار غلظت LDL-C را در مقایسه با گروه دیابتی به همراه داشت (05/0p<). از نظر بافتشناسی نیز در موشهای دیابتی، تعداد متوسط سلولهای بتا در هر جزیره کاهش معنیدار نشانداد و درمان با گیاه نیز تغییری در گروه دیابتی ایجاد ننمود. نتیجهگیری: مصرف خوراکی زالزالک در مدل تجربی دیابت قندی باعث کاهش گلوکز و LDL-C سرم میشود. | fa_IR |
| dc.format.extent | 493 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism | en_US |
| dc.subject | زالزالک | fa_IR |
| dc.subject | گلوکز | fa_IR |
| dc.subject | لیپید | fa_IR |
| dc.subject | سلول بتا | fa_IR |
| dc.subject | دیابت قندی | fa_IR |
| dc.title | اثر مصرف خوراکی سر شاخهی گیاه زالزالک بر غلظت گلوکز، چربیهای سرم و حفاظت سلولهای بتا در موش صحرایی دیابتی | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشی | fa_IR |
| dc.citation.volume | 11 | |
| dc.citation.issue | 3 | |
| dc.citation.spage | 323 | |
| dc.citation.epage | 329 | |