نوع تغذیهی دوران شیرخوارگی و همبستگی آن با چاقی دوران کودکی در دانشآموزان پایهی اول ابتدایی شهر تهران، سال 87
(ندگان)پدیدآور
وفا, محمدرضاافشاری, شیرینمصلحی, نازنینصالح پور, امینحسینی, فاطمهگوهری نژاد, مجیدظریف یگانه, مریمحسینی, شیریننوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیدهمقدمه: میزان شیوع و شدت چاقی در دوران کودکی رو به افزایش است، شناسایی عوامل موثر بر آن نقش مهمی در پیشگیری از این عارضه دارد. مواد و روشها : 513 دانشآموز دختر و پسر سال اول دبستان که به صورت تصادفی از 19 منطقهی آموزش و پرورش شهر تهران انتخاب شدند، در این مطالعهی مقطعی شرکت کردند. وزن و قد دانشآموزان اندازهگیری شد. ویژگیهای تولد و نوع تغذیه در دوران شیرخوارگی دانشآموزان (شامل رتبه و وزن هنگام تولد، نوع تغذیه، طول مدت تغذیهی انحصاری با شیر مادر، طول مدت تغذیه با شیر مادر و شیرخشک، زمان شروع غذای کمکی و میزان فعالیت) با استفاده از پرسشنامهی مربوط به آنها تعیین گردید. برای توصیف نمونهها از روشهای آمار توصیفی شامل جدول توزیع فراوانی، آزمون مجذور خی، شاخصهای مرکزی و پراکندگی استفاده شد. یافتهها: اضافه وزن در 8% و چاقی در 7/11% کودکان مورد بررسی وجود دارد. نمایهی تودهی بدن کودکان با نوع تغذیه در شیرخوارگی (تغذیه با شیر مادر یا شیرخشک) و مدت تغذیه با شیر مادر ارتباط معنیداری نداشت. اما نمایهی تودهی بدن کودکان با مدت تغذیهی انحصاری با شیر مادر ارتباط خطی معکوس داشت (0001/0=P، 151/0-=r). همچنین نمایهی تودهی بدن کودکان با مدت تغذیه با شیر خشک، ارتباط خطی مستقیم (007/0=P، 108/0=r) و با زمان شروع غذای کمکی ارتباط خطی معکوس داشت (002/0=P، 128/0-=r). نتیجهگیری: این پژوهش نشاندهندهی اهمیت طول مدت تغذیه انحصاری با شیر مادر در کاهش خطر چاقی کودکان میباشد.
کلید واژگان
شیر مادرچاقی
دوران کودکی
شیرخوارگی
تغذيه
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2011-02-011389-11-12
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیشاپا
1683-48441683-5476




