| dc.contributor.author | فاضلی, هدا | fa_IR |
| dc.contributor.author | گائینی, زهرا | fa_IR |
| dc.contributor.author | میرمیران, پروین | fa_IR |
| dc.contributor.author | حاجی حسینی, رضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | بهادران, زهرا | fa_IR |
| dc.contributor.author | عزیزی, فریدون | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T15:28:24Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T15:28:24Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T15:28:24Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T15:28:24Z | |
| dc.date.issued | 2019-03-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1397-12-10 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | فاضلی, هدا, گائینی, زهرا, میرمیران, پروین, حاجی حسینی, رضا, بهادران, زهرا, عزیزی, فریدون. (1397). ارتباط الگوهای غذایی با سطوح افزایش یافته آنزیمهای کبدی: یک بررسی مقطعی در مطالعه قند و لیپید تهران. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران, 20(6), 303-311. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 1683-4844 | |
| dc.identifier.issn | 1683-5476 | |
| dc.identifier.uri | http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-2490-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/620633 | |
| dc.description.abstract | مقدمه: افزایش سطح آنزیمهای کبدی به عنوان یک شاخص پیشگوییکننده کبد چرب غیر الکلی شناخته شده است. هدف از این مطالعه مقطعی، شناسایی الگوهای غذایی غالب و ارتباط آنها با اختلالات آنزیمهای کبدی در بزرگسالان تهرانی می باشد. مواد و روش ها: در این مطالعه 436 نفر از افراد 19 ساله و بالاتر شرکت کننده در مرحله ششم مطالعه قند و لیپید تهران (1394 تا 1397) مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی دریافت های غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی پایا و روا انجام شد. متغیرهای بیوشیمیایی و غلظت آنزیم های کبدی شامل آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) اندازه گیری شد. برای شناسایی الگوهای غذایی غالب از روش تحلیل عاملی استفاده شد. برای تعیین نسبت شانس و فاصله اطمینان 95 درصد سطوح افزایش یافته آنزیم های کبدی (بالاتر از میانه) در ارتباط با الگوهای غذایی از مدل رگرسیون لجستیک استفاده شد. یافته ها: سه الگوی غذایی غالب غربی، سالم و سنتی به ترتیب با درصد واریانس 18/31، 8/24 و 5/83 درصد شناسایی شدند. به ازای یک انحــراف معیار افزایش در امتیاز الگوی غذایی غربی، نسبت شانس سطــوح افزایش یافته آنزیم ALT و نسبت ALT/AST به ترتیب 38 درصـــد (1/69-1/13=حدود اطمینان 95 درصد) و 37 درصد (1/68-1/12=حدود اطمینان 95 درصد) افزایش یافت. سایر الگوهای غذایی با آنزیم های کبدی رابطه معنی داری نداشتند. نتیجه گیری: در مطالعه حاضر، الگوی غذایی غربی با سطوح افزایش یافته آنزیم ALT و ALT/AST ارتباط داشت و الگوهای غذایی سالم و سنتی با سطوح آنزیم های کبدی ارتباط معناداری نشان ندادند.
| fa_IR |
| dc.format.extent | 1000 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism | en_US |
| dc.subject | الگوهای غذایی | fa_IR |
| dc.subject | تحلیل عاملی | fa_IR |
| dc.subject | آنزیمهای کبدی | fa_IR |
| dc.subject | تغذيه | fa_IR |
| dc.title | ارتباط الگوهای غذایی با سطوح افزایش یافته آنزیمهای کبدی: یک بررسی مقطعی در مطالعه قند و لیپید تهران | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز | fa_IR |
| dc.contributor.department | مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز | fa_IR |
| dc.contributor.department | مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز | fa_IR |
| dc.contributor.department | سازمان مرکزی پیام نور تهران | fa_IR |
| dc.contributor.department | مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز | fa_IR |
| dc.contributor.department | پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم | fa_IR |
| dc.citation.volume | 20 | |
| dc.citation.issue | 6 | |
| dc.citation.spage | 303 | |
| dc.citation.epage | 311 | |