اثر اسیدهای چرب امگا 3 خالص شده بر وضعیت لیپوپروتئینها و کنترل گلیسمی در زنان یائسهی مبتلا به دیابت نوع 2
(ندگان)پدیدآور
شیدفر, فرشیدیاراحمدی, شهینجلالی, محمودافتخاری, محمدحسنحسینی, شریعهاحری, لیلانوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: مصرف اسیدهای چرب امگا 3 باعث کاهش عوامل خطرزای بیماریهای قلبی ـ عروقی میشود. دیابت نوع 2 در ایجاد وضعیت نامطلوب خطرزای بیماریهای قلبی ـ عروقی در زنان بعد از یائسگی نقش مهمی دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر اسیدهای چرب امگا 3 خالص شده بر مقاومت به انسولین، گلوکز و لیپو پروتئینهای سرم زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع 2 بود. مواد و روشها: 32 زن یائسه (4/11± 7/53= سن) مبتلا به دیابت نوع 2 و دارای اضافه وزن (6/0±7/28 =BMI) در یک مطالعهی کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، روزانه 2 گرم اسید چرب امگا 3 خالص شده یا دارونما به مدت 10 هفته مصرف کردند. در شروع مطالعه و پایان هفتهی دهم 10 سیسی خون وریدی از افراد گرفته شد. تریگلیسرید، کلسترول تام، HDL-C، LDL-C و گلوکز سرم به روش آنزیمی، انسولین سرم با روش رادیو ایمینوآسی، هموگلوبین گلیکوزیله به روش رنگسنجی و مقاومت به انسولین از طریق فرمول HOMA-IR اندازهگیری و محاسبه شدند. یافتهها: کاهش معنیداری در میزان تریگلسیرید سرم و TG/HDL-C، در گروه مصرف کنندهی امگا 3 در مقایسه با گروه شاهد در پایان مطالعه وجود داشت. تفاوت معنیداری در میزان کلسترولتام، HDL-C،LDL-C، گلوکز سرم، هموگلوبین گلیکوزیله و مقاومت به انسولین در پایان مطالعه بین دو گروه وجود نداشت. افزایش معنیداری در میزان انسولین سرم در گروه مصرف کنندهی امگا 3 در پایان مطالعه در مقایسه با شروع مطالعه و کاهش معنیداری در میزان کلسترولتام در پایان مطالعه در مقایسه با شروع مطالعه وجود داشت. نتیجهگیری: مصرف 2 گرم اسید چرب امگا 3 خالص شده به مدت ده هفته در زنان یائسهی مبتلا به دیابت نوع 2 اگرچه باعث کاهش تریگلسیرید و کلسترول تام سرم میشود، اثر سودمندی بر سایر لیپوپروتئینها و کنترل گلیسمی ندارد. توصیه به مصرف اسیدهای چرب امگا 3 در زنان یائسهی دیابتی نیاز به بررسی بیشتری دارد.
کلید واژگان
اسیدهای چرب امگا 3زنان یائسه
دیابت نوع 2
لیپوپروتئین
گلوکز
غدد درونریز
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2007-12-011386-09-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیشاپا
1683-48441683-5476




