پیشگویی تغییرات شاخصهای چاقی با توجه به الگوهای غذایی به کمک روش رگرسیون با رتبهبندی کاهش یافته در مطالعهی آیندهنگر قند و لیپید تهران
| dc.contributor.author | شرافتکاظمزاده, رویا | fa_IR |
| dc.contributor.author | اقتصادی, شهریار | fa_IR |
| dc.contributor.author | میرمیران, پروین | fa_IR |
| dc.contributor.author | هدایتی, مهدی | fa_IR |
| dc.contributor.author | گوهری, محمود | fa_IR |
| dc.contributor.author | وفا, محمدرضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | جلالی فراهانی, سارا | fa_IR |
| dc.contributor.author | عزیزی, فریدون | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T15:27:26Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T15:27:27Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T15:27:26Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T15:27:27Z | |
| dc.date.issued | 2010-07-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1389-04-10 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | شرافتکاظمزاده, رویا, اقتصادی, شهریار, میرمیران, پروین, هدایتی, مهدی, گوهری, محمود, وفا, محمدرضا, جلالی فراهانی, سارا, عزیزی, فریدون. (1389). پیشگویی تغییرات شاخصهای چاقی با توجه به الگوهای غذایی به کمک روش رگرسیون با رتبهبندی کاهش یافته در مطالعهی آیندهنگر قند و لیپید تهران. مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران, 12(2), 131-144. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 1683-4844 | |
| dc.identifier.issn | 1683-5476 | |
| dc.identifier.uri | http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-997-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/620543 | |
| dc.description.abstract | مقدمه: هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین شاخصهای چاقی شامل نمایهی تودهی بدن (BMI)، دور کمر (WC) و نسبت دورکمر به دور باسن (WHR) و الگوهای تغذیهای حاصل از تحلیل Reduced Rank Regression (RRR) در یک بررسی کوهورت میان بزرگسالان تهرانی بود. مواد و روشها: 141 بزرگسال در دو فاصلهی زمانی 6 ساله که از نظر شاخصهای چاقی ارزیابی شدند. دریافتهای غذایی ابتدایی به کمک 2 یادآمد 24 ساعتهی خوراک ثبت شدند. با توجه به دریافت چربی، نسبت چربی با چند باند دوگانه به چربی اشباع، کلسترول، فیبر و کلسیم دریافتی، 5 الگوی غذایی (عامل) استخراج شد. تغییرات شاخصهای چاقی طی شش سال در پنجکهای امتیاز عوامل بررسی شد. یافتهها: الگوی اول (سنتی) مقدار بار عاملی بالایی برای کربوهیدراتهای تصفیه شده، غلات کامل، سبزیجات، گوشت قرمز و فرآوری شده، منابع چربیهای اشباع و ترانس و تخممرغ نشان داد که ارتباط مثبت با دریافت چربی، کلسترول و کلسیم وجود داشت (مقدار r به ترتیب 478/0، 626/0 و 486/0 با 001/0>p). تمام شاخصهای چاقی روند افزایشی در پنجکهای امتیاز الگوی غذایی داشتند (BMI و :WHR 05/0>p و :WC 001/0>p). الگوی پنجم (تخممرغ) مقدار بار عاملی بالا برای تخممرغ، میانوعدههای شور، میوهها و بار عاملی منفی برای گوشت قرمز و فرآوری شده، منابع چربی اشباع و ترانس، روغن گیاهی و فرآوردههای لبنی داشت. این الگو بعد از تعدیل متغیرهای مداخلهگرِ بالقوه، روند افزایشی برای WC (001/0>p) و WHR (05/0>p) نشان داد. سایر الگوها روند معنیداری برای شاخصهای چاقی نشان ندادند. نتیجهگیری: یافتههای RRR نشاندهندهی دو الگوی غالب غذایی است که مرتبط با افزایش شاخصهای چاقی میباشد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 397 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجلهي غدد درونريز و متابوليسم ايران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism | en_US |
| dc.subject | الگوهای غذایی | fa_IR |
| dc.subject | شاخصهای تنسنجی | fa_IR |
| dc.subject | چاقی | fa_IR |
| dc.subject | Reduced Rank Regression | fa_IR |
| dc.subject | مطالعهی آیندهنگر | fa_IR |
| dc.subject | غدد درونریز | fa_IR |
| dc.title | پیشگویی تغییرات شاخصهای چاقی با توجه به الگوهای غذایی به کمک روش رگرسیون با رتبهبندی کاهش یافته در مطالعهی آیندهنگر قند و لیپید تهران | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشی | fa_IR |
| dc.citation.volume | 12 | |
| dc.citation.issue | 2 | |
| dc.citation.spage | 131 | |
| dc.citation.epage | 144 |




