پیشگویی تغییرات شاخصهای چاقی با توجه به الگوهای غذایی به کمک روش رگرسیون با رتبهبندی کاهش یافته در مطالعهی آیندهنگر قند و لیپید تهران
(ندگان)پدیدآور
شرافتکاظمزاده, رویااقتصادی, شهریارمیرمیران, پروینهدایتی, مهدیگوهری, محمودوفا, محمدرضاجلالی فراهانی, ساراعزیزی, فریدوننوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین شاخصهای چاقی شامل نمایهی تودهی بدن (BMI)، دور کمر (WC) و نسبت دورکمر به دور باسن (WHR) و الگوهای تغذیهای حاصل از تحلیل Reduced Rank Regression (RRR) در یک بررسی کوهورت میان بزرگسالان تهرانی بود. مواد و روشها: 141 بزرگسال در دو فاصلهی زمانی 6 ساله که از نظر شاخصهای چاقی ارزیابی شدند. دریافتهای غذایی ابتدایی به کمک 2 یادآمد 24 ساعتهی خوراک ثبت شدند. با توجه به دریافت چربی، نسبت چربی با چند باند دوگانه به چربی اشباع، کلسترول، فیبر و کلسیم دریافتی، 5 الگوی غذایی (عامل) استخراج شد. تغییرات شاخصهای چاقی طی شش سال در پنجکهای امتیاز عوامل بررسی شد. یافتهها: الگوی اول (سنتی) مقدار بار عاملی بالایی برای کربوهیدراتهای تصفیه شده، غلات کامل، سبزیجات، گوشت قرمز و فرآوری شده، منابع چربیهای اشباع و ترانس و تخممرغ نشان داد که ارتباط مثبت با دریافت چربی، کلسترول و کلسیم وجود داشت (مقدار r به ترتیب 478/0، 626/0 و 486/0 با 001/0>p). تمام شاخصهای چاقی روند افزایشی در پنجکهای امتیاز الگوی غذایی داشتند (BMI و :WHR 05/0>p و :WC 001/0>p). الگوی پنجم (تخممرغ) مقدار بار عاملی بالا برای تخممرغ، میانوعدههای شور، میوهها و بار عاملی منفی برای گوشت قرمز و فرآوری شده، منابع چربی اشباع و ترانس، روغن گیاهی و فرآوردههای لبنی داشت. این الگو بعد از تعدیل متغیرهای مداخلهگرِ بالقوه، روند افزایشی برای WC (001/0>p) و WHR (05/0>p) نشان داد. سایر الگوها روند معنیداری برای شاخصهای چاقی نشان ندادند. نتیجهگیری: یافتههای RRR نشاندهندهی دو الگوی غالب غذایی است که مرتبط با افزایش شاخصهای چاقی میباشد.
کلید واژگان
الگوهای غذاییشاخصهای تنسنجی
چاقی
Reduced Rank Regression
مطالعهی آیندهنگر
غدد درونریز
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2010-07-011389-04-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیشاپا
1683-48441683-5476




