ارتباط کیفیت رژیم غذایی با سندرم متابولیک در نوجوانان: مطالعه قند و لیپید تهران
(ندگان)پدیدآور
محسنی تکلو, سحرمیرمیران, پروینمحرابی, یدالهحسینی اصفهانی, فیروزهعطایی, مریمعزیزی, فریدوننوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: نمایهی پیروی از راهنمای رژیم غذایی برای آمریکاییها (Dietary Guidelines for Americans Adherence Index یا DGAI) بر اساس میزان پیروی از راهنمای رژیم غذایی برای آمریکاییها در سال 2005 و به منظور ارزیابی نقش الگوهای غذایی در بیماریهای مزمن توسعه یافته است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی ارتباط الگوهای غذایی بر اساس DGAI اصلاح شده با سندرم متابولیک و اجزای آن در نوجوانان تهرانی بود. مواد و روشها: در مطالعهی مقطعی کنونی 706 نوجوان 10 تا 19 ساله از مرحلهی چهارم مطالعهی قند و لیپید تهران شرکت داده شدند. دریافتهای معمول غذایی با استفاده از پرسشنامهی اعتبارسنجی شدهی بسامد مصرف خوراک ارزیابی، و امتیاز DGAI برای تمام افراد محاسبه گردید. سندرم متابولیک نیز بر اساس معیارهای de Ferranti ارزیابی شد. یافتهها: شایعترین جز سندرم متابولیک دور کمر بالا بود (8/51%). پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر افراد بالاتـرین چارک امتیـاز DGAI نسبت به افراد پایینترین چارک، 36% شانس کلسترول ـ HDL پایین (نسبت شانس=64%، فاصله اطمینـان 95%: 98/0-41/0 و 03/0=P trend) و 50% شانس فشار خـون بالا (نسبت شانس=50%، فاصله اطمینان 95%: 99/0-25/0 و 02/0=P trend) کمتری داشتند. با افزایش امتیاز DGAI هیچ تفاوت معنیداری در شانس افزایش تریگلیسرید خون، افزایش قند خون، دور کمر بالا، سندرم متابولیک، میانگین نمایهی تودهی بدن و امتیاز فعالیت بدنی مشاهده نگردید. نتیجهگیری: افزایش پیروی از راهنماهای رژیم غذایی در نوجوانان تنها با کلسترول ـ HDL پایین و فشار خون بالا رابطهی معکوس داشت و با سندرم متابولیک و سایر اجزای آن رابطهای را نشان نداد.
کلید واژگان
کیفیت رژیم غذاییسندرم متابولیک
نوجوانان
نمایهی پیروی از راهنمای رژیم غذایی
تغذيه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2013-06-011392-03-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیسازمان پدید آورنده
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی واحد بین الملل، تهران، ایرانگروه تغذیه بالینی و رژیم درمانی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انسیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
مرکز تحقیقات تغذیه و غدد درون ریز، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
مرکز تحقیقات غدد درونریز و متابولیسم، پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
شاپا
1683-48441683-5476




