ارزش تغذیهای و کفایت غذای مصرفی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2
(ندگان)پدیدآور
شیرین زاده, مریمشاکرحسینی, راهبههوشیارراد, آناهیتانوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: رژیمدرمانی بخش مهمی از برنامهی درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است. با وجود شواهد فراوان تأثیر رژیم درمانی در درمان دیابت، تغییر رژیم غذایی و حفظ آن برای بیماران مبتلا به دیابت مشکل است و بیشتر بیماران مبتلا به دیابت به خوبی از توصیههای رژیمی پیروی نمیکنند. مطالعهی حاضر با هدف تعیین ارزش تغذیهای و کفایت دریافت مواد مغذی، در گروهی از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در زمستان سال 1383 انجام شد. مواد و روشها: 57 نفر از بیماران (34 مرد و 23 زن) مبتلا به دیابت نوع 2 در دامنهی سنی 65-35 سال برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. ارزیابی تنسنجی شامل قد، وزن و BMI از تمام بیماران در طول یکماه مطالعه، در 2 نوبت (شروع و پایان) و ارزیابی مصرف مواد مغذی شامل دریافت روزانهی انرژی، درشتمغذیها، فیبر، ویتامینهای A، بتاکاروتن، E، C و کلسیم، روی، منیزیم و سلنیوم با استفاده از پرسشنامهی یادآمد 24 ساعت خوراک در 4 نوبت غیر متوالی انجام شد. یافتهها: میانگین دریافت انرژی بیماران به طور متوسط کمتر از توصیههای RDA برای هر دو جنس بود. میانگین دریافت انرژی در مردان به طور معنیداری بالاتر از زنان بود (02/0> p). میانگین درصد انرژی حاصل از کربوهیدرات (4/7±4/53%) مطابق توصیهها، درصد انرژی حاصل از پروتئین (2/3±4/15%) مطابق توصیهها اما نزدیک به دامنه پایین حاشیهی مرزی، و درصد انرژی حاصل از چربی (5/6±1/31%) بالاتر از توصیههای رژیم غذایی محتاطانه بود. میانگین دریافت فیبر و ریزمغذیها کمتر از RDA بود. نتیجهگیری: غذای مصرفی بیماران مبتلا به دیابت مطابق با توصیههای RDA نیست. به نظر میرسد نیاز به آموزش بیماران برای افزایش آگاهی و بهبود نگرش و عملکرد آنها در مورد غذای مصرفی روزانهشان وجود داشته باشد.
کلید واژگان
دیابت نوع 2کفایت غذایی
مواد مغذی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2009-05-011388-02-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیشاپا
1683-48441683-5476




