ارتباط مصرف مغزها با شیوع چاقی شکمی، چاقی و اضافه وزن: یک مطالعهی اپیدمیولوژیک
(ندگان)پدیدآور
میرزائیان, سهیلااسماعیل زاده, احمدرشیدخانی, بهرامنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه: یکی از سالمترین گروههای غذایی مغزها میباشند، اما همیشه به سبب محتوای چربی و انرژی بسیار زیاد، مصرف آنها به منظور کنترل وزن حذف یا محدود شده است، پژوهش حاضر به بررسی ارتباط مصرف مغزها و چاقی شکمی، چاقی و اضافه وزن پرداخت. مواد و روشها: در پژوهش مقطعی حاضر 550 نفر دختر نوجوان 18-15 ساله از دبیرستانهای دخترانه شهر نجفآباد به روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب شدند. دادههای تنسنجی به روش استاندارد اندازهگیری گردید. دریافت مغز و دیگر دادههای تغذیهای توسط پرسشنامهی FFQ نیمه کمی مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت بدنی توسط پرسشنامهی IPAQ و دادههای زمینهای توسط پرسشنامهی کتبی اندازهگیری شدند. به منظور ارزیابی چاقی شکمی از صدک 75 دور کمر نوجوانان ایرانی استفاده شد. چاقی و اضافه وزن با استفاده از حدود مرزی (IOTF) تعریف شدند. یافتهها: شیوع چاقی شکمی، چاقی و اضافه وزن به ترتیب 9/48% و 7/25% بود. میانگین مصرف مغزها در این جامعه 36/22 گرم در روز، و میانه مصرف 35/10 گرم در روز بود. پس از تعدیل عوامل مخدوشکننده، افرادی که در بالاترین چارک مصرف مغز قرار داشتند، شانس کمتری به منظور بروز چاقی و اضافه وزن (نسبت شانس 25/0 و فاصله اطمینان 95%: 54/0 تا 11/0) و چاقی شکمی (نسبت شانس 43/0 و فاصله اطمینان 95%: 84/0 تا 22/0) در مقایسه با افراد پایینترین چارک داشتند. نتیجهگیری: مصرف بیشتر مغزها با کاهش خطر چاقی شکمی، چاقی و اضافه وزن همراه است. یافتههای پژوهش حاضر نشان داد مغزها یکی از اجزا مهم رژیم غذایی از دید کنترل وزن و چاقی شکمی میباشد.
کلید واژگان
مغزهاچاقی و چاقی اضافه وزن
چاقی شکمی
مطالعه اپیدمیولوژی
تغذيه
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2013-10-011392-07-09
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتیسازمان پدید آورنده
دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتیدانشگاه علوم پزشکی اصفهان
شهیدبهشتی
شاپا
1683-48441683-5476




