عوامل خطر مرتبط با دورهی باروری در ابتلا به سرطان پستان در زنان تهران و شمال غرب ایران: مطالعه مورد– شاهدی
(ندگان)پدیدآور
منتظری, وحیدجعفرپور صادقی, فرنازحسین پور ارجمند, سونیامیرزایی, حمیدرضااکبری, اسماعیلاحسانی, مهنازاکبری, سمیهاسدی, ناهیدمحمودی نژاد, مهسامیر طاهری, الهامصناعت, زهرهپیروز پناه, سعید
نوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه و اهداف: فاکتورهای مرتبط با دورهی باروری زنان در ارتباط با کارسینوژنز بدخیمی پستان هستند. این مطالعه مورد-شاهدی به بررسی ارتباط فاکتورهای مرتبط با دورهی باروری با خطر ابتلا به سرطان پستان در زنان تهران و شمال غرب ایران انجام می پردازد.
روش کار: این مطالعه مورد-شاهد مبتنی بر بیمارستان، شامل432 فرد مبتلا به سرطان پستان تأیید شده از نظر هیستوپاتولوژی و 543 فرد سالم بدون سابقه بدخیمی و همسانسازی شده از لحاظ سن (5 ± سال) و محلزندگی از بیمارستانهای آموزشی و درمانی وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی و تبریز بین سالهای 92-1386 انتخاب شدند.
نتایج: فراوانی بارداری و شیردهی نیز در گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود (01/0>P). طول مدت شیردهی در گروه شاهد (4/8±0/18 ماه) طولانیتر از گروه مورد (1/9±0/16 ماه) بود (001/0>P). بیشتر افراد گروه بیماران در مقایسه با گروه شاهد در سن یائسگی بالاتر از 48 سال قرار داشتند و شانس ابتلا به سرطان پستان در این گروه سنی 87/3 (فاصله اطمینان 95 درصد: 10/5-94/2) در مقایسه با گروه شاهد برآورد شد. مدت شیردهی در طول 24-14 ماه در دورهی باروری زنان سنین بالای 48سال با نسبت شانس 52/0 (فاصله اطمینان 95 درصد: 86/0-32/0) با خطر ابتلا به سرطان پستان ارتباط داشت.
نتیجهگیری: دفعات بیشتر بارداری، شیردهی و سنین بالا در نخستین بارداری با افزایش خطر سرطان پستان همراه بود، اما بالا بودن سنین بلوغ و یائسگی و طول مدت شیردهی با کاهش خطر سرطان پستان همبستگی داشت. افزایش طول مدت شیردهی با کاهش خطر پیدایش سرطان پستان بهویژه در سنین بالای 48سال ارتباط داشت.
کلید واژگان
سرطان پستانعوامل دوره باروری
یائسگی
شیردهی
مطالعه مورد- شاهدی
عمومى
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-06-011395-03-12
ناشر
انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایرانسازمان پدید آورنده
استاد و متخصص جراح توراکس-انکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز/ بخش جراحی، بیمارستان نورنجات، تبریزکارشناسی ارشد علوم تغذیه، گروه بیوشیمی و رژیمدرمانی، دانشکده تغذیه/کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
دانشجوی دوره کارشناسی علوم تغذیه، گروه بیوشیمی و رژیمدرمانی، دانشکده تغذیه/کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
استاد و پژوهشگر، گروه رادیوتراپی و انکولوژی، مرکز تحقیقات سرطان، بیمارستان شهدای تجریش، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
استاد، مرکز تحقیقات سرطان، بیمارستان شهدای تجریش، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشآموخته دوره کارشناسی تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی/انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشآموخته دوره کارشناسی تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی/انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشجوی دوره کارشناسی علوم تغذیه، گروه بیوشیمی و رژیمدرمانی، دانشکده تغذیه/کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
دانشجوی دوره کارشناسی علوم تغذیه، گروه بیوشیمی و رژیمدرمانی، دانشکده تغذیه/کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
کارشناسی ارشد علوم تغذیه، گروه بیوشیمی و رژیمدرمانی، دانشکده تغذیه/کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
استاد ومتخصص جراح توراکس-انکولوژی، مرکز تحقیقات هماتولوژی و انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
دانشیار گروه بیوشیمی و رژیمدرمانی، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
شاپا
1735-74892228-7507



