تغذیه انحصاری با شیر مادر و برخی عوامل مؤثر بر آن در کودکان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر مشهد، 1386
(ندگان)پدیدآور
خبازخوب, مهدیفتوحی, اکبرمجدی, محمدرضامرادی, علیجواهر فروش زاده, علیحائری کرمانی, زهراقدسی, حشمت
نوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه و اهداف: تغذیه انحصاری با شیر مادر بهترین تغذیه برای کودک میباشد که تأمین کننده نیازهای جسمی فیزیولوژیکی و روحی او تا 6 ماهگی است و بروز برخی عفونتها با تغذیه با شیر مادر کاهش مییابد. گزارش حاضر با هدف تعیین شیوع تغذیه انحصاری با شیر مادر تا 6 ماهگی و برخی عوامل مؤثر بر آن در کودکان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر مشهد ارائه میشود.
روش کار: طی یک مطالعه مقطعی مبتنی بر جمعیت به وسیله نمونه گیری طبقهای خوشهای تعداد 1450 طفل 12-7 ماه از 30 خوشه انتخاب شد. اطلاعات به وسیله پرسشنامه و مصاحبه با مادر جمعآوری گردید. تغذیه انحصاری با شیر مادر به صورت تغذیه با شیر تا پایان 6 ماهگی بدون مصرف هیچگونه مواد غذایی بدون در نظر گرفتن قطره و شربت (ویتامین، مکملها و داروها) تعریف شد.
نتایج: میزان پاسخ مادران به شرکت در مطالعه 4/87% بود. 2/51% پسر و 8/48% (618 نفر) دختر بودند. شیوع تغذیه انحصاری با شیر مادر تا 6 ماهگی 4/56% با (7/49- 2/63 :CI95%) بود. این مقدار در پسران 2/57% با (9/49-4/64 :CI95%) و دختران 7/55%
(6/62-7/48:CI95%) بود. 7/91% (7/94-7/88 :CI95%) اطفال مورد بررسی بلافاصله پس از زایمان تغذیه با شیر مادر شدهاند. سن مادر، آگاهی مادر از کافی بودن شیر و توصیه اطرافبان به مصرف شیر خشک فاکتورهایی بودند که در مدل رگرسیون لجستیگ چندگانه رابطه معنیداری با تغذیه با شیر مادرتا 6 ماهگی داشتند. نتیجه گیری: حدود 43% از کودکان تا 6 ماهگی جایگزینی مثل غذای خانواده یا شیر خشک برای شیر مادر دارند. با توجه به اهمیت تأثیر مصرف شیر مادر ارائه برنامههای آموزشی از طرف وزرات بهداشت و بالا بردن آگاهی مادران نسبت به شیردهی میتواند از اولویتهای بهداشتی در سلامت کودکان باشد.
کلید واژگان
تغذیه انحصاری با شیر مادرمطالعه مقطعی
مشهد
عمومى
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2008-02-011386-11-12
ناشر
انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایرانشاپا
1735-74892228-7507



