تاثیر حفاظتی ویتامین C و کیتوزان بر شاخصهای زیستی استرس اکسیداتیو در آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در معرض کلراید کادمیوم
(ندگان)پدیدآور
مهرپاک, میلادبنایی, مهدینعمتدوست حقی, بهزادنوری, احمدنوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تجویز آنتیاکسیدانهایی نظیر ویتامین C و کیتوزان بر شاخصهای استرس اکسیداتیو در سلولهای آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در معرض کلراید کادمیوم است. در این آزمایش ماهیها به مدت 21 روز با جیره تجاری (گروه شاهد)، جیره حاوی کیتوزان (1000 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم غذا)، جیره حاوی ویتامین C (1000 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم غذا) و جیره حاوی ویتامین C همراه با کیتوزان تغذیه شدند و به طور همزمان در معرض 2/0 میلیگرم بر لیتر کلراید کادمیوم قرار گرفتند. در این آزمایش، شاخصهای استرس اکسیداتیو نظیر فعالیت آنزیم کاتالاز، آنتیاکسیدان کل و مالوندی آلدهید و پارامترهای بیوشیمیایی سلولی نظیر فعالیت آنزیمهای آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز اندازهگیری شد. سطح فعالیت آنزیمهای آسپارتات آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز و کاتالاز و همچنین سطح مالون دیآلدهید در سلولهای آبششی ماهیهای در معرض کلراید کادمیوم به طور معنیداری افزایش یافت. در حالی که سطح فعالیت آنزیم آلانین آمینو ترانسفراز و سطح آنتیاکسیدان کل سلولی کاهش یافت. سطح فعالیت آنزیمها و نیز مالون دیآلدهید در ماهیهای تحت تیمار ویتامین C و ویتامین C و کیتوزان به حالات نرمال بازگشت. در حالی که تجویز ویتامین C و کیتوزان تاثیر معنیداری بر سطح آنتیاکسیدان کل نداشت. از اینرو، تجویز آنتیاکسیدانهایی نظیر ویتامین C و کیتوزان ممکن است کارایی سیستم دفاع آنتیاکسیدانی و سمزدایی سلولهای آبششی ماهیهای در معرض کلراید کادمیوم را افزایش دهد.
کلید واژگان
کیتوزانویتامین C
کلراید کادمیوم
سیستم دفاع آنتیاکسیدانی
آلودگي محيطهاي آبي
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2016-01-011394-10-11
ناشر
موسسه تحقیقات شیلات ایرانشاپا
1026-13542322-5998




