| dc.contributor.author | کیاسالاری, زهرا | fa_IR |
| dc.contributor.author | خلیلی, محسن | fa_IR |
| dc.contributor.author | قنبریان, لیلا | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T09:08:58Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T09:08:58Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T09:08:58Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T09:08:58Z | |
| dc.date.issued | 2012-05-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1391-02-12 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | کیاسالاری, زهرا, خلیلی, محسن, قنبریان, لیلا. (1391). بررسی اثر عصاره آبی زعفران برحافظه و یادگیری موشهای صحرایی نر دیابتی ناشی از تزریق استرپتوزوتوسین (Streptozotocin). مجله علوم پزشکی رازی, 19(95), 44-51. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2228-7043 | |
| dc.identifier.issn | 2228-7051 | |
| dc.identifier.uri | http://rjms.iums.ac.ir/article-1-2119-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/595272 | |
| dc.description.abstract | زمینه و هدف: دیابت قندی موجب بروز اختلال در روندهای مرتبط با یادگیری، حافظه و شناخت در جامعه انسانی و حیوانات آزمایشگاهی می گردد. با توجه به وجود شواهد متعدد مبنی بر اثرات بهبود دهنده دیابت بوسیله گیاه زعفران و اثر تقویت کننده مصرف آن بر حافظه و سلامت روان، در این مطالعه اثر تجویز داخل صفاقی و مزمن عصاره گیاه زعفران ( Crocus sativus ) بر یادگیری و حافظه در موشهای صحرایی دیابتی بررسی شده است. روش کار: در این تحقیق که یک مطالعه آزمایشگاهی می باشد، تعداد 60 سر موش صحرایی نر به دو گروه سالم و دیابتی تقسیم شدند. موشهای گروه سالم و دیابتی هر کدام به سه زیر گروه عدم درمان و درمان با عصاره آبی زعفران با دوزهای 30 و mg/kg 60 قرار گرفتند. هم چنین هر یک از زیر گروههای تحقیق با دو روش ماز Y و جعبه شاتل ( Shuttle box ) مورد آزمون حافظه قرار گرفتند. داده های آزمون Y (درصد تناوب رفتار) و جعبه شاتل (تاخیر اولیه و تاخیر حین عبور) در گروه های مختلف با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و تست کمکی توکی ( Tokey ) مورد ارزیابی قرار گرفتند یافته ها : تیمار موش های دیابتی با عصاره زعفران از افزایش تاخیر اولیه (کاهش اکتساب یادگیری) بصورت معنیدار جلوگیری نمود (019/0 p< ). هم چنین به دنبال تزریق عصاره با دوز mg/kg 60 از کاهش بارز تاخیر حین عبور (یاد آوری اطلاعات) در موش های دیابتی جلوگیری به عمل آمد (045/0 p< ). داده های آزمون ماز نشان داد که درصد رفتار متناوبی در گروههای دیابتی تحت تیمار با عصاره30 و mg/kg 60 زعفران نسبت به گروه کنترل بترتیب کاهش معنی دار با 019/ p < و 008/0 p< پیدا کرده اند. نتیجهگیری: مصرف مزمن عصاره زعفران بر توانایی نگهداری اطلاعات درانبارهای حافظه و یادآوری آنها درحیوانات دیابتی موثر است ولی موجب بهبود حافظه فضایی در موش های دیابتی نمیگردد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 376 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله علوم پزشکی رازی | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Razi Journal of Medical Sciences | en_US |
| dc.subject | زعفران | fa_IR |
| dc.subject | یادگیری | fa_IR |
| dc.subject | حافظه | fa_IR |
| dc.subject | دیابت قندی. | fa_IR |
| dc.subject | فیزیولوژی | fa_IR |
| dc.title | بررسی اثر عصاره آبی زعفران برحافظه و یادگیری موشهای صحرایی نر دیابتی ناشی از تزریق استرپتوزوتوسین (Streptozotocin) | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي | fa_IR |
| dc.contributor.department | مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و گروه نوروفیزیولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد | fa_IR |
| dc.contributor.department | مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و گروه نوروفیزیولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد | fa_IR |
| dc.citation.volume | 19 | |
| dc.citation.issue | 95 | |
| dc.citation.spage | 44 | |
| dc.citation.epage | 51 | |