تأثیر باکتریهای اسید لاکتیک جدا شده از خمیرترش بر اسید فیتیک
(ندگان)پدیدآور
زرین گل, مینافاضلی, محمدرضارزمی, نعمت الهنوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: اسید فیتیک ترکیبی فسفره است که به شکل نمک پتاسیم - منیزیم در لایه آلرون غلات وجود دارد .اسید فیتیک توانایی زیادی برای اتصال به املاح معدنی مهم نظیر آهن، کلسیم و روی دارد این املاح ضروری را به صورت کمپلکس های غیرمحلول درآورده و از دسترس بدن دور می سازد. در این مطالعه، تأثیر چندین باکتری اسید لاکتیک (کازئی، فرمنتوم، پلانتاروم و اسیدوفیلوس) جدا شده از خمیرترش بر اسید فیتیک نان باگت بررسی شد.
روش کار: به هر نمونه خمیر، سوسپانسیون باکتریایی حاوی (cfu/g) 8 10 باکتری از هر سویه لاکتوباسیلوس به طور جداگانه تلقیح شد و به مدت 20 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد نگهداری شد و بعد از پخت، میزان اسید فیتیک در هر نمونه ارزیابی و با نمونه شاهد (فاقد باکتری) مقایسه شد. مقدار اسید فیتیک با روش اسپکتروفتومتری تعیین شد (مقدار فسفر از روش مولیبدووانادات تعیین شد).
نتایج: به ترتیب در نمونه شاهد متوسط میزان اسید فیتیک 17/186 میلی گرم در 100 گرم، در خمیرترش ساخته شده با لاکتوباسیلوس فرمنتوم 84/138، با لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس 22/126، با لاکتوباسیلوس کازئی 31/148 و با لاکتوباسیلوس پلانتاروم 37/129 میلی گرم در 100 گرم بود. نتایج حاصل نشان داد که تأثیر خمیرترش حاصل از لاکتوباسیلوسها در کاهش مقدار اسید فیتیک در مقایسه با نمونه شاهد معنی دار است (05/0 ˂ P).
نتیجه گیری: باکتریهای اسید لاکتیک خمیرترش به طور چشمگیری میزان اسید فیتیک نان باگت را کاهش دادند. لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس باعث بیشترین کاهش و لاکتوباسیلوس کازئی باعث کمترین کاهش در مقدار اسید فیتیک شد.
کلید واژگان
باکتریهای اسید لاکتیکاسید فیتیک
خمیرترش
نان باگت
میکروبیولوژی
شماره نشریه
136تاریخ نشر
2015-10-011394-07-09
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ایرانسازمان پدید آورنده
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران( فارس)، ایراندانشگاه تهران، تهران، ایران
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، فارس، ایران
شاپا
2228-70432228-7051




