الگوهای غذایی غالب و خطر چاقی عمومی و شکمی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2
(ندگان)پدیدآور
قانع بصیری, مرجانستوده, گیتیجلالی, محموداشراقیان, محمدرضانورشاهی, ندارفیعی, معصومهنیک بزم, روناککریمی, زینبکوهدانی, فریبانوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه
و هدف: مطالعات
اندکی رابطه الگوهای غذایی با چاقی عمومی و شکمی را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2
بررسی کرده است. هدف این مطالعه، تعیین این رابطه در افراد مبتلا به دیابت نوع 2
ساکن شهر تهران بود. روش
کار: در این
مطالعه مقطعی، 728 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 از مناطق مختلف شهر تهران شرکت
کردند. دریافت غذایی معمول افراد در طول یک سال گذشته با استفاده از پرسشنامهی نیمهکمی بسامد خوراک معتبر، گردآوری شد. چاقی عمومی به صورت ≥30 kg/m2 شاخص توده بدنی (BMI-(Body Mass Index و چاقی شکمی به صورت دور کمر
88 ≤ سانتی متر در زنان و 102 ≤ سانتی متر در مردان تعریف شد. الگوهای غذایی غالب
با روش تحلیل عاملی تعیین شد. رابطه بین الگوهای غذایی و انواع مختلف چاقی توسط
آزمون رگرسیون لجستیک سنجیده شد. یافته
ها: دو الگوی
غذایی غالب شناسایی شد: الگوی غذایی سالم و الگوی غذایی ناسالم. پس از تعدیل اثر
عوامل مخدوش کننده، قرار داشتن در بالاترین پنجک امتیاز الگوی غذایی ناسالم نسبت
به پایینترین پنجک، خطر ابتلا به چاقی عمومی را 2/3 برابر (8/5-7/1CI= و
2/3OR=) و ابتلا به چاقی شکمی را 8/1
برابر (3-05/1CI= و 8/1OR=)
افزایش داد در حالی که قرار داشتن در بالاترین پنجک امتیاز الگوی غذایی سالم نسبت
به پایینترین پنجک، شانس ابتلا به چاقی عمومی را 56 درصد کاهش داد (76/0-25/0CI= و
44/0OR=). نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که الگوی غذایی سالم
ارتباط معکوسی با چاقی عمومی و الگوی غذایی ناسالم ارتباط مستقیمی با چاقی عمومی و شکمی در افراد مبتلا به دیابت نوع
2 دارد
کلید واژگان
الگوی غذاییچاقی عمومی
چاقی شکمی
تحلیل عاملی
دیابت نوع 2
علوم تغذیه
شماره نشریه
125تاریخ نشر
2014-11-011393-08-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ایرانسازمان پدید آورنده
دانشگاه علوم پزشکی تهراندانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشگاه علوم پزشکی تهران
شاپا
2228-70432228-7051




