| dc.contributor.author | عبدی, سمیه | fa_IR |
| dc.contributor.author | سبحان اردکانی, سهیل | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T09:00:00Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T09:00:00Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T09:00:00Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T09:00:00Z | |
| dc.date.issued | 2019-02-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1397-11-12 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | عبدی, سمیه, سبحان اردکانی, سهیل. (1397). تعیین غلظت باقی مانده سموم بنومیل و دیازینون در توتفرنگی و ارزیابی مخاطره سلامت ناشی از آن. مجله علوم پزشکی رازی, 25(11), 42-51. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2228-7043 | |
| dc.identifier.issn | 2228-7051 | |
| dc.identifier.uri | http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5046-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/594560 | |
| dc.description.abstract | زمینه و هدف: از آنجا که باقیمانده سموم شیمیایی در محصولات غذایی برای سلامتی انسانها مخاطرهآمیز است، این مطالعه با هدف تعیین غلظت باقیمانده سموم بنومیل و دیازینون در توتفرنگی و ارزیابی مخاطره سلامت ناشی از مصرف این محصول انجام یافت.
روش کار: در این مطالعه توصیفی، 30 نمونه توتفرنگی کشتشده در گلخانه از بازار مصرف شهر همدان خریداری و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از آماده کردن و هضم نمونهها، غلظت باقیمانده سموم بنومیل و دیازینون به روش اسپکتروفتومتری بهترتیب در طولموجهای 400 نانومتر و 245 نانومتر در سه تکرار تعیین شد. از طرفی مخاطره تجمعی باقیمانده سموم در توتفرنگی مطابق مدل مربوطه ارزیابی شد.
یافته ها: غلظت باقیمانده سموم در نمونهها (میلیگرم در کیلوگرم) برای بنومیل در محدوده 013/0 تا 989/0 و برای دیازیون نیز در محدوده 01/0 تا 416/1 بود. همچنین میانگین غلظت هر دو سم، بیشتر از رهنمود سازمان بهداشت جهانی و اتحادیه اروپا بود. از طرفی هرچند ارزش شاخص MOET با 51/180، بیانگر مخاطره تجمعی باقیمانده سموم بنومیل و دیازینون موجود در توتفرنگی بود، ولی نتایج محاسبه شاخص مخاطره سلامت نشان داد که بر اساس سرانه مصرف کنونی، باقیمانده سموم برای مصرفکنندگان توتفرنگی فاقد مخاطره است.
نتیجه گیری: هرچند نتایج نشان داد که مقادیر باقیمانده سموم در توتفرنگی برای مصرفکننده فاقد مخاطره بود، ولی با توجه به استفاده روزافزون از سموم شیمیایی برای تولید محصولات کشاورزی و باغی، برای دستیابی به ایمنی غذایی نسبت به پایش باقیمانده سموم برای کسب اطلاع از میزان دریافت از طریق رژیم غذایی و اطمینان از عدم مخاطره آنها توصیه میشود.
| fa_IR |
| dc.format.extent | 804 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی ایران | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله علوم پزشکی رازی | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Razi Journal of Medical Sciences | en_US |
| dc.subject | بنومیل | fa_IR |
| dc.subject | دیازینون | fa_IR |
| dc.subject | ایمنی غذایی | fa_IR |
| dc.subject | مخاطره سلامت | fa_IR |
| dc.subject | توت فرنگی | fa_IR |
| dc.subject | بهداشت عمومی | fa_IR |
| dc.title | تعیین غلظت باقی مانده سموم بنومیل و دیازینون در توتفرنگی و ارزیابی مخاطره سلامت ناشی از آن | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 25 | |
| dc.citation.issue | 11 | |
| dc.citation.spage | 42 | |
| dc.citation.epage | 51 | |