تعیین غلظت باقی مانده سموم بنومیل و دیازینون در توتفرنگی و ارزیابی مخاطره سلامت ناشی از آن
(ندگان)پدیدآور
عبدی, سمیهسبحان اردکانی, سهیلنوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: از آنجا که باقیمانده سموم شیمیایی در محصولات غذایی برای سلامتی انسانها مخاطرهآمیز است، این مطالعه با هدف تعیین غلظت باقیمانده سموم بنومیل و دیازینون در توتفرنگی و ارزیابی مخاطره سلامت ناشی از مصرف این محصول انجام یافت.
روش کار: در این مطالعه توصیفی، 30 نمونه توتفرنگی کشتشده در گلخانه از بازار مصرف شهر همدان خریداری و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از آماده کردن و هضم نمونهها، غلظت باقیمانده سموم بنومیل و دیازینون به روش اسپکتروفتومتری بهترتیب در طولموجهای 400 نانومتر و 245 نانومتر در سه تکرار تعیین شد. از طرفی مخاطره تجمعی باقیمانده سموم در توتفرنگی مطابق مدل مربوطه ارزیابی شد.
یافته ها: غلظت باقیمانده سموم در نمونهها (میلیگرم در کیلوگرم) برای بنومیل در محدوده 013/0 تا 989/0 و برای دیازیون نیز در محدوده 01/0 تا 416/1 بود. همچنین میانگین غلظت هر دو سم، بیشتر از رهنمود سازمان بهداشت جهانی و اتحادیه اروپا بود. از طرفی هرچند ارزش شاخص MOET با 51/180، بیانگر مخاطره تجمعی باقیمانده سموم بنومیل و دیازینون موجود در توتفرنگی بود، ولی نتایج محاسبه شاخص مخاطره سلامت نشان داد که بر اساس سرانه مصرف کنونی، باقیمانده سموم برای مصرفکنندگان توتفرنگی فاقد مخاطره است.
نتیجه گیری: هرچند نتایج نشان داد که مقادیر باقیمانده سموم در توتفرنگی برای مصرفکننده فاقد مخاطره بود، ولی با توجه به استفاده روزافزون از سموم شیمیایی برای تولید محصولات کشاورزی و باغی، برای دستیابی به ایمنی غذایی نسبت به پایش باقیمانده سموم برای کسب اطلاع از میزان دریافت از طریق رژیم غذایی و اطمینان از عدم مخاطره آنها توصیه میشود.
کلید واژگان
بنومیلدیازینون
ایمنی غذایی
مخاطره سلامت
توت فرنگی
بهداشت عمومی
شماره نشریه
11تاریخ نشر
2019-02-011397-11-12
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ایرانسازمان پدید آورنده
دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایراندانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران
شاپا
2228-70432228-7051




