| dc.contributor.author | سفرکار, رویا | fa_IR |
| dc.contributor.author | بنابی, رضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | مسیحا, علیرضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | رضایی نظیفی, مریم | fa_IR |
| dc.contributor.author | ستوده, رضا | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T07:41:19Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T07:41:19Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T07:41:19Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T07:41:19Z | |
| dc.date.issued | 2017-05-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1396-02-11 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | سفرکار, رویا, بنابی, رضا, مسیحا, علیرضا, رضایی نظیفی, مریم, ستوده, رضا. (1396). ارزیابی اثرات مهاری و همافزایی عصاره الکلی گیاه سنبله نقرهای (Stachys byzantina) روی سویه های استاندارد در شرایط آزمایشگاهی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل, 19(5), 39-46. doi: 10.22088/jbums.19.5.39 | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 1561-4107 | |
| dc.identifier.issn | 2251-7170 | |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22088/jbums.19.5.39 | |
| dc.identifier.uri | http://jbums.org/article-1-6625-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/588498 | |
| dc.description.abstract | سابقه و هدف: گیاهان خانواده نعناع با داشتن خاصیت ضد میکروبی در درمان بیماریهای عفونی مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطالعه اثرات مهاری، همافزایی و کاهندگی عصاره الکلی گیاه سنبله نقرهای بر روی پنج سویه استاندارد در شرایط آزمایشگاه ی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی گیاه سنبله نقرهای (Stachys byzantina) پس از جمع آوری، به دور از نور مستقیم و درسایه خشک شد. تهیه عصاره الکلی با استفاده از روش خیساندن انجام گرفت، تاثیر عصاره به روش دیسک دیفیوژن درغلظت های 5/62، 125، 250 و 500 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره به مقدار μl20 مورد آزمایش قرار گرفت. سویههای میکروبی مورد آزمایش بهصورت لیوفیلیزه خریداری شد. برای تعیین MIC و MBC از روش میکرودایلوشن استفاده شد. همچنین اثر همافزایی عصاره با آنتیبیوتیک بررسی شد.
یافته ها: در این بررسی، بیشترین میزان اثر عصاره روی استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس درغلظت 500 میلیگرم بر میلی لیتر برابر با 7/1±23/2 میلیمتر مشاهده شد. درحالیکه این اثر روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس برابر با1/8±18/4 میلیمتر، استرپتوکوکوس گروه A برابر با 2/4±14/4 میلیمتر و سودوموناس آئروجینوزا معادل 2/4±11/7 میلیمتر تعیین شد. همچنین با افزایش غلظت عصاره قطر هاله بازدارندگی به طور معنی داری (0/05 p≤) افزایش یافت. فعالیت همافزایی عصاره با جنتامیسین، اریترومایسین و پنیسیلین با سودوموناس آئروجینوزا نشان داده شد. نتایج فیتوشیمیایی حضور آلکالوئید، کربوهیدرات، تانن، ترپنوئید، استروئید، ساپونین و فلاونوئید را نشان داد.
نتیجهگیری: به نظر می رسد عصاره گیاه سنبله نقرهای میتواند به تنهایی یا در ترکیب با سایر عوامل ضد میکربی اثر مهارکنندگی داشته و عملکرد برخی از آنتیبیوتیکها را تقویت نماید. | fa_IR |
| dc.format.extent | 640 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی بابل | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Journal of Babol University Of Medical Sciences | en_US |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22088/jbums.19.5.39 | |
| dc.subject | عصاره الکلی | fa_IR |
| dc.subject | سنبله نقرهای | fa_IR |
| dc.subject | ترکیب فیتوشیمیایی | fa_IR |
| dc.subject | فعایت ضد میکروبی | fa_IR |
| dc.subject | اثرهمافزایی | fa_IR |
| dc.subject | میکروبیولوژی | fa_IR |
| dc.title | ارزیابی اثرات مهاری و همافزایی عصاره الکلی گیاه سنبله نقرهای (Stachys byzantina) روی سویه های استاندارد در شرایط آزمایشگاهی | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | تحقیقی | fa_IR |
| dc.contributor.department | باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاداسلامی واحد اردبیل | fa_IR |
| dc.citation.volume | 19 | |
| dc.citation.issue | 5 | |
| dc.citation.spage | 39 | |
| dc.citation.epage | 46 | |