ارزیابی اثرات مهاری و همافزایی عصاره الکلی گیاه سنبله نقرهای (Stachys byzantina) روی سویه های استاندارد در شرایط آزمایشگاهی
(ندگان)پدیدآور
سفرکار, رویابنابی, رضامسیحا, علیرضارضایی نظیفی, مریمستوده, رضانوع مدرک
Textتحقیقی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: گیاهان خانواده نعناع با داشتن خاصیت ضد میکروبی در درمان بیماریهای عفونی مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطالعه اثرات مهاری، همافزایی و کاهندگی عصاره الکلی گیاه سنبله نقرهای بر روی پنج سویه استاندارد در شرایط آزمایشگاه ی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی گیاه سنبله نقرهای (Stachys byzantina) پس از جمع آوری، به دور از نور مستقیم و درسایه خشک شد. تهیه عصاره الکلی با استفاده از روش خیساندن انجام گرفت، تاثیر عصاره به روش دیسک دیفیوژن درغلظت های 5/62، 125، 250 و 500 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره به مقدار μl20 مورد آزمایش قرار گرفت. سویههای میکروبی مورد آزمایش بهصورت لیوفیلیزه خریداری شد. برای تعیین MIC و MBC از روش میکرودایلوشن استفاده شد. همچنین اثر همافزایی عصاره با آنتیبیوتیک بررسی شد.
یافته ها: در این بررسی، بیشترین میزان اثر عصاره روی استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس درغلظت 500 میلیگرم بر میلی لیتر برابر با 7/1±23/2 میلیمتر مشاهده شد. درحالیکه این اثر روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس برابر با1/8±18/4 میلیمتر، استرپتوکوکوس گروه A برابر با 2/4±14/4 میلیمتر و سودوموناس آئروجینوزا معادل 2/4±11/7 میلیمتر تعیین شد. همچنین با افزایش غلظت عصاره قطر هاله بازدارندگی به طور معنی داری (0/05 p≤) افزایش یافت. فعالیت همافزایی عصاره با جنتامیسین، اریترومایسین و پنیسیلین با سودوموناس آئروجینوزا نشان داده شد. نتایج فیتوشیمیایی حضور آلکالوئید، کربوهیدرات، تانن، ترپنوئید، استروئید، ساپونین و فلاونوئید را نشان داد.
نتیجهگیری: به نظر می رسد عصاره گیاه سنبله نقرهای میتواند به تنهایی یا در ترکیب با سایر عوامل ضد میکربی اثر مهارکنندگی داشته و عملکرد برخی از آنتیبیوتیکها را تقویت نماید.
کلید واژگان
عصاره الکلیسنبله نقرهای
ترکیب فیتوشیمیایی
فعایت ضد میکروبی
اثرهمافزایی
میکروبیولوژی
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2017-05-011396-02-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی بابلسازمان پدید آورنده
باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستاراگروه علوم پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل
گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل
گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاداسلامی واحد اردبیل
شاپا
1561-41072251-7170




