ترکیبات شیمیایی و خواص ضد باکتریایی اسانس حاصل از بخشهای هوایی گلپر ایرانی
(ندگان)پدیدآور
رضائیان, احمداحسانی, علینوع مدرک
Textتجربی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: ظهور ایزولههای مقاوم میکروبی در اثر مصرف داروها و نگهدارندههای شیمیایی، و در نتیجه افزایش عدم اطمینان در مورد مصرف مواد غذایی حاوی نگهدارندههای سنتزی، سبب افزایش محبوبیت استفاده از نگهدارندههای طبیعی شده است. در این مطالعه، علاوه بر شناسایی ترکیبات شیمیایی شناسایی شده در اسانس گیاه گلپر ایرانی، اثر ضدباکتریایی اسانس آن بر روی لیستریا مونوسیتوژنز و اشرشیاکلی که از مهمترین باکتریهای مخاطرهآمیز در بهداشت مواد غذایی میباشند، بررسی گردید.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، پس از اسانسگیری گلپر ایرانی توسط کلونجر، آنالیز کمی و کیفی ترکیبات تشکیل دهنده آن توسط GC-MS انجام گرفت. برای تعیینMIC وMBC از روش میکرودایلوشن استفاده گردید. آخرین چاهک فاقد کدورت، به عنوان MIC در نظر گرفته شد. با کشتدادن از چاهکهای فاقد کدورت بر رویBHI آگار، کمترین غلظت اسانس که سبب عدم رشد در آن گردید، به عنوان MBC در نظر گرفته شد.
یافتهها: هگزیل بوتانوات (25/98%)، اکتیل-2 متیل بوتیرات (14/37%)، پنتیل سیکلوپروپان (12/77%) و اکتیل ایزوبوتیرات (17/82%)، اجزای اصلی اسانس بودندکه از گروه استرهای آلیفاتیک می باشد. مقادیر MIC برای اشرشیاکلی و لیستریامونوسیتوژنز به ترتیب 5 و 2/5 میلیگرم بر میلیلیتر بود. مقادیر MBC برای هر دو باکتری معادل باMIC آن بود.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که استرهای آلیفاتیک عمدهترین ترکیبات تشکیلدهنده اسانس می باشند. همچنین اسانس گلپر ایرانی بر روی هر دو باکتری اثر
ضدباکتریایی داشته و با این شرح که لیستریا مونوسیتوژنز در مقایسه با اشرشیاکلی حساسیت بیشتری به اسانس دارد.
کلید واژگان
گلپر ایرانیحداقل غلظت مهارکنندگی
اثر ضدباکتریایی
بهداشت مواد غذایی
شماره نشریه
6تاریخ نشر
2015-06-011394-03-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی بابلسازمان پدید آورنده
دانشگاه ارومیهدانشگاه ارومیه
شاپا
1561-41072251-7170




