| dc.contributor.author | الهیان, فاطمه | fa_IR |
| dc.contributor.author | یزدی نژاد, علیرضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | معین البکاء طوسی, نگین | fa_IR |
| dc.contributor.author | نوری, زهرا | fa_IR |
| dc.contributor.author | میرزایی, عباس | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-23T00:49:12Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-13T00:49:13Z | |
| dc.date.available | 1399-08-23T00:49:12Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-13T00:49:13Z | |
| dc.date.issued | 2020-09-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1399-06-11 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | الهیان, فاطمه, یزدی نژاد, علیرضا, معین البکاء طوسی, نگین, نوری, زهرا, میرزایی, عباس. (1399). تنوع بالقوه فعالیت ضدباکتریایی و ضدقارچی اسانس اکوتیپهای آویشن کوهی جمعآوری شده از چهارده منطقه ایران. مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند, 27(3), 275-290. doi: 10.32592/JBirjandUnivMedSci.2020.27.3.106 | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 16072197 | |
| dc.identifier.issn | 2423-6152 | |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.32592/JBirjandUnivMedSci.2020.27.3.106 | |
| dc.identifier.uri | http://journal.bums.ac.ir/article-1-2840-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/558229 | |
| dc.description.abstract | زمینه و هدف: آویشن کوهی یکی از مشهورترین گیاهان دارویی ایران از خانواده نعناعیان است و کاربردهای زیادی در طب سنتی همچون تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه و تخفیف برخی بیماریهای گوارشی دارد؛ همچنین دارای اثرات ضدّ باکتریایی و ضدّ قارچی است. این مطالعه بهمنظور بررسی تنوع اثرات آنتیبیوتیکی این گیاه اجرا گردیده است.
روش تحقیق: اسانس چهارده اکوتیپ مختلف آویشن کوهی با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شده و پس از آنالیز با دستگاه GC-MS بهمنظور اندازهگیری حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و همچنین حداقل غلظت کشندگی، از 7 نوع باکتری و 2 نوع قارچ به روش رقیقسازی میکرو در محدوده 0/01 تا 5/12 میلیگرم در میلیلیتر استفاده شد.
یافتهها: فراوانترین اجزای اسانسهای بهدست آمده، مونوترپنهای اکسیژنه (%90/60-64/60) بودند که تیمول و کاروکرول (%75/55–27/23) مهمترین اجزای آنها هستند. میزان و غلظت این دو ماده فنولی در اسانس آویشن کوهی، ارتباط مستقیمی با اثرات ضدّ باکتری و ضدّ قارچی دارد. فعالیت ضدّ باکتریایی و ضدّ قارچی اسانسها بهترتیب در دامنه 0/24 تا 5/12 و 0/08 تا 0/96 میلیگرم در میلیلیتر قرار گرفت. فعالترین فعالیت ضدّ میکروبی مربوط به اسانس اکوتیپهای سلماس و نودوشن بود و کمترین فعالیت در اکوتیپ رودبار دیده شد.
نتیجهگیری: ویژگیهای جغرافیایی محل رویش گیاهان، نقش بسزایی در نوع و مقدار ترکیبات داخل اسانس گیاه دارد. در همین راستا اثرات بیولوژیکی و خواص ضدّ باکتریایی و ضدّ قارچی متفاوتی میتواند از هر اکوتیپ بروز کند. | fa_IR |
| dc.format.extent | 752 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی بیرجند | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي بيرجند | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Journal of Birjand University of Medical Sciences | en_US |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.32592/JBirjandUnivMedSci.2020.27.3.106 | |
| dc.subject | آویشن کوهی | fa_IR |
| dc.subject | اکوتیپ | fa_IR |
| dc.subject | اسانس | fa_IR |
| dc.subject | ضدّ باکتریایی | fa_IR |
| dc.subject | ضدّ قارچی | fa_IR |
| dc.subject | فارماکولوژی- گیاهان دارویی | fa_IR |
| dc.title | تنوع بالقوه فعالیت ضدباکتریایی و ضدقارچی اسانس اکوتیپهای آویشن کوهی جمعآوری شده از چهارده منطقه ایران | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله اصیل پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده فناوریهای نوین، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران. | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده فناوریهای نوین، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران و مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، پژوهشکده علوم پایه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 27 | |
| dc.citation.issue | 3 | |
| dc.citation.spage | 275 | |
| dc.citation.epage | 290 | |