تنوع بالقوه فعالیت ضدباکتریایی و ضدقارچی اسانس اکوتیپهای آویشن کوهی جمعآوری شده از چهارده منطقه ایران
(ندگان)پدیدآور
الهیان, فاطمهیزدی نژاد, علیرضامعین البکاء طوسی, نگیننوری, زهرامیرزایی, عباسنوع مدرک
Textمقاله اصیل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: آویشن کوهی یکی از مشهورترین گیاهان دارویی ایران از خانواده نعناعیان است و کاربردهای زیادی در طب سنتی همچون تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه و تخفیف برخی بیماریهای گوارشی دارد؛ همچنین دارای اثرات ضدّ باکتریایی و ضدّ قارچی است. این مطالعه بهمنظور بررسی تنوع اثرات آنتیبیوتیکی این گیاه اجرا گردیده است.
روش تحقیق: اسانس چهارده اکوتیپ مختلف آویشن کوهی با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شده و پس از آنالیز با دستگاه GC-MS بهمنظور اندازهگیری حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و همچنین حداقل غلظت کشندگی، از 7 نوع باکتری و 2 نوع قارچ به روش رقیقسازی میکرو در محدوده 0/01 تا 5/12 میلیگرم در میلیلیتر استفاده شد.
یافتهها: فراوانترین اجزای اسانسهای بهدست آمده، مونوترپنهای اکسیژنه (%90/60-64/60) بودند که تیمول و کاروکرول (%75/55–27/23) مهمترین اجزای آنها هستند. میزان و غلظت این دو ماده فنولی در اسانس آویشن کوهی، ارتباط مستقیمی با اثرات ضدّ باکتری و ضدّ قارچی دارد. فعالیت ضدّ باکتریایی و ضدّ قارچی اسانسها بهترتیب در دامنه 0/24 تا 5/12 و 0/08 تا 0/96 میلیگرم در میلیلیتر قرار گرفت. فعالترین فعالیت ضدّ میکروبی مربوط به اسانس اکوتیپهای سلماس و نودوشن بود و کمترین فعالیت در اکوتیپ رودبار دیده شد.
نتیجهگیری: ویژگیهای جغرافیایی محل رویش گیاهان، نقش بسزایی در نوع و مقدار ترکیبات داخل اسانس گیاه دارد. در همین راستا اثرات بیولوژیکی و خواص ضدّ باکتریایی و ضدّ قارچی متفاوتی میتواند از هر اکوتیپ بروز کند.
کلید واژگان
آویشن کوهیاکوتیپ
اسانس
ضدّ باکتریایی
ضدّ قارچی
فارماکولوژی- گیاهان دارویی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2020-09-011399-06-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی بیرجندسازمان پدید آورنده
گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده فناوریهای نوین، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران.گروه گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
گروه گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
گروه گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکده فناوریهای نوین، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران و مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، پژوهشکده علوم پایه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
شاپا
160721972423-6152




