بررسی اثرات عروقی عصاره آبی گلبرگ زعفران در موش صحرایی با فشار خون بالا
(ندگان)پدیدآور
فرخ فال, خدیجهفاتحی حسن آباد, زهراغلام نژاد, زهرانوع مدرک
Textمقاله اصیل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: گلبرگ زعفران، تانسیون عضله صاف احشایی را کاهش میدهد و نیز فشار خون نرمال را کم مینماید؛ اما اثر ضدّ فشار خونی و مکانیسم آن شناخته نشده است. در این مطالعه، اثرات ضدّ فشار خونی عصاره گلبرگ زعفران با بررسی پاسخهای انقباضی بستر عروقی مزانتر در حیوانات فشار خونی مطالعه شد.
روش تحقیق: این مطالعه تجربی مداخلهای بر روی 20 رت نر (5 رت برای مطالعه درون تنی و 15 رت برای مطالعه برون تنی) انجام شد. فشار خون با نمک دزوکسی کورتیکواسترون استات (mg/kg 20، زیرجلدی دو بار در هفته و بهمدت 5 هفته) و جایگزینی آب با محلول کلرید سدیم یک درصد ایجاد گردید. بعد از 5 هفته، بیهوشی با تیوپنتال سدیم (mg/kg 30، داخل صفاقی) ایجاد و فشار خون شریانی بهدنبال تجویز دوزهای مختلف عصاره آبی زعفران با لولهگذاری شریان کاروتید اندازهگیری شد؛ سپس مزانتر ایزوله با کلرید پتاسیم (40 میلیمولار) منقبض شد و غلظتهای مختلف عصاره اضافه گردید. در نهایت در حضور L-NAME و ایندومتاسن، نیروی انقباضی مزانتر با غلظتهای مختلف عصاره بررسی شد. تانسیون مزانتر، توسط فیزیوگراف ثبت گردید.
یافتهها: فشار خون متوسط شریانی در رتهای مبتلا به فشار خون mmHg 6±231 بود. تجویز عصاره آبی گلبرگ زعفران، فشار خون شریانی را بهصورت وابسته به دوز کاهش داد. عصاره، نیروی انقباضی بستر عروقی مزانتر را کاهش داد. مجاورت بافت با L-NAME و نه ایندومتاسن، پاسخ کاهندگی فشار عصاره را از بین برد.
نتیجهگیری: اثرات ضدّ فشار خونی عصاره گلبرگ زعفران احتمالاً از طریق کاهش مقاومت کل محیطی بهواسطه نیتریکاکساید اعمال میگردد.
کلید واژگان
گلبرگ زعفرانپر فشاری خون
بستر عروقی مزانتر
فیزیولوژی- قلب و گردش خون
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2020-09-011399-06-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی بیرجندسازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات بیماریهای قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایرانبیمارستان امام زمان، مشهد، ایران
گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
شاپا
160721972423-6152




