ارتباط الگوی غذایی مدیترانهای با افسردگی، اضطراب و پریشانی روانی در بزرگسالان ایرانی
(ندگان)پدیدآور
موسوی, سید محمدصادقی, امیدحسن زاده کشتلی, عماراسماعیل زاده, احمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه و هدف: مطالعات اندکی در زمینه رعایت رژیم مدیترانهای در رابطه با سلامت روانشناختی، بهویژه در منطقه خاورمیانه انجام شده است. در مطالعه حاضر، رابطه پیروی از الگوی غذایی مدیترانهای و اختلالات روانشناختی (شامل افسردگی، اضطراب و پریشانی روانی) در میان جمعیت بالایی از بزرگسالان ایرانی بررسی گردید.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی بر روی 3172 فرد بزرگسال (سنین 55-18 سال) انجام شد. الگوی رژیم مدیترانهای مبتنی بر روش Trichopoulou و همکاران استخراج گردید. ارتباط بین رژیم غذایی مدیترانهای و اختلالات روانی با استفاده از رگرسیون لجستیک با سه مدل تعدیلشده بررسی شد. علاوه بر رژیم غذایی مدیترانهای، برای آندسته از الگوی غذایی که در ارتباط با اختلالات روانشناختی بودند، همان تحلیل انجام شد.
یافتهها: شرکتکنندگان با بیشترین پیروی از رژیم غذایی مدیترانهای در مقایسه با کسانیکه دارای کمترین پیروی بودند، شانس کمتری برای ابتلا به افسردگی
(78/0-46/0 :CI 95% ،60/0 :OR)، اضطراب (86/0-42/0 :CI 95% ،61/0 :OR) و پریشانی روانی (79/0-45/0 :CI 95% ،60/0 :OR) داشتند. مصرف بالای میوهها و سبزیها با احتمال پایینتر افسردگی (میوهها: 54/0-31/0 :CI 95% ،41/0 :OR، سبزیها:
70/0-40/0 :CI 95% ،530/0 :OR)،
اضطراب (میوهها: 79/0-39/0 :CI 95% ،56/0 :OR، سبزیها: 84/0-39/0 :CI 95% ،57/0 :OR) و پریشانی روانی (میوهها: 63/0-36/0 :CI 95% ،47/0:OR،
سبزیها: 62/0-34/0 :CI 95% ،46/0 :OR) همراه بود. در مقابل، مصرف زیاد غلات با افسردگی (27/2-12/1 :CI 95% ،59/1 :OR)، اضطراب (82/2-11/1 :CI 95% ،77/1 :OR) و پریشانی روانی (45/2-16/1 :CI 95% ،69/1 :OR)، ارتباط مثبت داشت.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد یک ارتباط معکوس بین پیروی از الگوی غذایی مدیترانهای و شانس اختلالات روانی (از قبیل افسردگی، اضطراب و پریشانی روانی) وجود دارد.
کلید واژگان
رژیم مدیترانه ایافسردگی
اضطراب
پریشانی روانی
تغذیه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-04-011398-01-12
سازمان پدید آورنده
گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهرانگروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
دانشکده پزشکی، دانشگاه آلبرتا ادمونتون
مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
شاپا
1735-77992008-1375




