مروری بر سمیت ارگانی و عوارض بالینی ناشی از زعفران
(ندگان)پدیدآور
مهرپور, امیدفرخنده, طاهرهروان بخش, محمد ابراهیمابراهیمی, امیر حسینسمرقندیان, سعیدنوع مدرک
Textمروری
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه
زعفران گیاهی چند ساله متعلق به خانواده زنبق میباشد که از دیرباز در طب سنتی به عنوان دارویی موثر جهت درمان بیماریهای چشمی، سیستم عصبی، گوارشی، کلیوی، قلبی عروقی، تنفسی و تولیدمثلی مورد استفاده میباشد. تحقیقات فارماکولوژیک اثرات آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و آنتی آپوپتوسیس (مرگ پیش بینی شده) زﻋﻔﺮان و ﻣﻮاد ﻣﻮﺛﺮه آن را نشان دادهاند. با این وجود، گزارشاتی مبنی بر اثرات سمی زعفران و مواد موثره آن (کروسین، کروستین، سافرانال) ارائه گردیده است. مطالعه حاضر مروری بر مستندات علمی موجود در زمینه اثرات سمی زعفران و مواد موثره آن میباشد.
مواد و روشها
ﺑﻪﻣﻨﻈﻮر ارزﻳﺎﺑﻲ اثرات سمی و عوارض جانبی زﻋﻔﺮان و مواد موثره آن ﻣﻘﺎﻻت انگلیسی در پایگاههای اطلاعاتی Pubmed، Scopus و Google Scholar با کلمات کلیدیCrocus sativus، saffron،safranal ،toxicity ، crocetin، crocin، picrocrocin موجود تا 2019 میلادی جستجو گردید.
یافتهها
مطالعه حاضر اطلاعات طبقهبندی شده در مورد اثرات سمیت ارگانی زعفران و مواد موثره آن و همچنین عوارض جانبی آن در انسان ارائه میدهد. نتایج این پژوهش نشان داد دوزهای درمانی زعفران و مواد موثره آن در دوزهای درمانی در مطالعات بالینی و تجربی عوارض سمی ایجاد نمیکنند.
نتیجهگیری
با توجه به محدودیتهای مطالعات انجام شده در زمینه اثرات سمی زعفران و مواد موثره آن در انسان، ایمنی این گیاه نامشخص است. لذا پرهیز از مصرف دوزهای بالای آن به خصوص در زنان باردار اکیدا توصیه میگردد.
کلید واژگان
زعفرانسافرانال
کروسین
کروستین
سمیت
داروسازی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-11-011397-08-10
ناشر
دانشکده علوم پزشکی نیشابورسازمان پدید آورنده
مرکز دارو و سم شناسی راکی، دنور، آمریکامرکز تحقیقـات بیماریهای قلب و عروق، دانشگـاه علوم پزشکـی بیرجند ، بیرجـند ،ایـران
مرکز تحقیقـات مسمومیت ها و سوء مصرف مواد، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
مرکز تحقیقـات مسمومیت ها و سوء مصرف مواد، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
دانشگاه علوم پزشکی نیشابور
شاپا
2383-32032476-2768




