بررسی میزان تجمع نیترات و فسفات در پیاز مصرفی بازار شهر همدان
(ندگان)پدیدآور
موسوی مؤید, فاطمهچراغی, مهردادلرستانی, بهارهنوع مدرک
Textپژوهشي اصیل
زبان مدرک
فارسیچکیده
مقدمه
از آنجا که مصرف بیش از حد نیترات و فسفات، سلامت انسان را تهدید میکند و سبزیجات و میوهها، منابع بزرگی از این مواد در رژیم غذایی هستند، هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین میزان تجمع نیترات و فسفات در پیازهای مصرفی شهر همدان میباشد.
مواد و روشها
نمونهبرداری به تعداد ۱۰ عدد پیاز در ۳ تکرار به صورت کاملاً تصادفی در بهمن و اردیبهشت ماه سالهای ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ صورت گرفت. غلظت نیترات و فسفات نمونهها بعد از عصارهگیری به روش هضم اسیدی و خاکستر توسط دستگاه اسپکتروفتومتر مورد سنجش قرار گرفتند. برای پردازش آماری نتایج نیز نرمافزار SPSS v.۲۰ و آزمونهای تی مستقل و تی
تکنمونهای بکار رفت.
یافتهها
نتایج مطالعه نشان داد که متوسط غلظت نیترات در پیازهای سفید و قرمز اردیبهشت ماه به ترتیب ۶۰/۶۵ و mg/kg۲۷۵/۹۷ و در بهمن ماه به ترتیب ۱۹۴/۸۵ و mg/kg۲۴۴/۶۷ بود. همچنین متوسط غلظت فسفات در پیازهای سفید و قرمز اردیبهشت ماه به ترتیب ۶۲۰۵/۱۱ و mg/kg۱۳۵۲۶/۸۷ و در بهمن ماه به ترتیب ۶۱۲۴/۱۲ و mg/kg۷۵۱۲/۱۱ گزارش شد.
نتیجهگیری
نتایج نشان داد که غلظتهای نیترات و فسفات در پیاز قرمز جمعآوری شده در اردیبهشت ماه و پیازهای سفید و قرمز جمعآوری شده در بهمن ماه بیشتر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی قرار دارد. در این مطالعه دلیل بالا بودن یونهای نیترات و فسفات در پیازهای مصرفی شهر همدان را احتمالاً میتوان به مصرف نامناسب، نامتعادل و بیش از حد نیاز گیاه از کودهای نیتروژنه و فسفره عنوان کرد. بنابراین پایش منظم محصولات خریداری شده توسط معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی کشور توصیه میشود.
کلید واژگان
نیتراتفسفات
پیاز
همدان
بهداشت محیط
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-02-011395-11-13
ناشر
دانشکده علوم پزشکی نیشابورشاپا
2383-32032476-2768




