| dc.contributor.author | بکائی, سعید | fa_IR |
| dc.contributor.author | موسی فرخانی, احسان | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-22T06:02:47Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-12T06:02:47Z | |
| dc.date.available | 1399-08-22T06:02:47Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-12T06:02:47Z | |
| dc.date.issued | 2019-12-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1398-09-10 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | بکائی, سعید, موسی فرخانی, احسان. (1398). بررسی اپیدمیولوژیک طغیان بیماریهای منتقله از راه آب و غذا در ایران– 1391 تا 1397. مجله طب نظامی, 21(6), 637-646. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 1735-1537 | |
| dc.identifier.issn | 1735-7667 | |
| dc.identifier.uri | http://militarymedj.ir/article-1-2241-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/529049 | |
| dc.description.abstract | زمینه و هدف: درک اپیدمیولوژی طغیان بیماریهای منتقله از راه آب و غذا برای اتخاذ شیوه های پیشگیری و کنترل آن ضروری میباشد. هدف ما در این مطالعه بررسی طغیانهای گزارش شده طی سالهای 1391 تا 1397 در ایران می باشد.
روشها: در این مطالعه توصیفی گذشته نگر از داده های ثانویه استخراج شده از گزارشات طغیان بیماریهای منتقله از راه آب و غذا به مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت طی سالهای 1391 تا 1397 استفاده شد. روند و جنبه های اپیدمیولوژیک موارد طغیان را برحسب عامل اتیولوژیک، محل رخداد طغیان، ماده غذایی عامل طغیان، ماه، سال و موقعیت جغرافیایی تحلیل گردید.
یافتهها: بین سالهای 1391 تا 1397 تعداد 20615 مورد طغیان گزارش شده است که منجر به 158650 مورد بیماری، 19664 مورد بستری در بیمارستان و 288 مورد مرگ شده است. عامل طغیان بیماری منتقله از راه آب و غذا فقط در 40 % موارد براساس نتیجه آزمایشگاهی مشخص شده است. شایعترین عامل شناخته شده، ای کلای (30/6 %) و پس از آن شیگلا (1/8 %) بوده است. شایعترین مکان رخداد طغیان، منازل شخصی (69/1 %)، مراسم جشن و مذهبی (5/8 %) و رستوران (4/4 %) بوده است.
نتیجهگیری: اگرچه گزارش دهی طغیان بیماریهای منتقله از راه آب و غذا در سالیان اخیر ارتقاء یافته است ولی هنوز هم با گزارش کمتر از واقعیت مواجه هستیم. بررسی و گزارش دهی طغیان در مناطق مختلف کشور با تفاوت آشکاری همراه است. این مطالعه فقط بر اساس گزارش موارد طغیان به وزارت بهداشت و درمان می باشد و الزاماً نمی تواند بار صحیح طغیانها را در کشور نشان دهد. تقویت و آموزش افراد درگیر در سیستم گزارش دهی از جمله برای جمع آوری نمونه ها و داده های اپیدمیولوژیک توصیه می شود. | fa_IR |
| dc.format.extent | 897 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله طب نظامی | fa_IR |
| dc.subject | طغیان | fa_IR |
| dc.subject | بیماری منتقله از راه آب و غذا | fa_IR |
| dc.subject | اپیدمیولوژی | fa_IR |
| dc.subject | ایران. | fa_IR |
| dc.subject | طب نظامی | fa_IR |
| dc.title | بررسی اپیدمیولوژیک طغیان بیماریهای منتقله از راه آب و غذا در ایران– 1391 تا 1397 | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي اصیل | fa_IR |
| dc.contributor.department | بخش اپیدمیولوژی گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه مشهد | fa_IR |
| dc.citation.volume | 21 | |
| dc.citation.issue | 6 | |
| dc.citation.spage | 637 | |
| dc.citation.epage | 646 | |