بررسی اثر ضد قارچی اسانس گل سرخ و دهانشویه مرکب (حاوی سرکه انگور و اسانس گل سرخ) بر کاندیدا آلبیکنس، کاندیدا دابلینینسیس، کاندیدا گلابراتا و کاندیدا پاراپسیلوزیس
(ندگان)پدیدآور
امیری کارلادانی, زهراشایق, سید شجاع الدینحکیمانه, سید محمد رضانقی زاده, محمد مهدیشکری, حجت الهنائینی, علیرضانوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: کاندیدیازیس دهانی اغلب توسط کاندیدا آلبیکنس و سپس کاندیدا دابلینینسیس، کاندیدا پاراپسیلوزیس و کاندیدا گلابراتا ایجاد میشود. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات ضد قارچی اسانس گل سرخ، دهانشویه مرکب (حاوی سرکه انگور (Grape Vinegar) و اسانس گل سرخ) و نیستاتین بر گونههای مختلف استاندارد کاندیدا انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه توصیفی حاضر در ارتباط با پنج سویه استاندارد گونههای مختلف کاندیدا انجام شد. اثرات ضد کاندیدایی گل سرخ و دهانشویه مرکب بر سویههای مختلف کاندیدا با استفاده از روشهای چاهکگذاری و میکرودایلوشن براث سنجیده شد. از نیستاتین نیز بهعنوان داروی کنترل مثبت استفاده گردید.
یافتهها: نتایج آزمایش چاهکگذاری اسانس گل سرخ و دهانشویه مرکب برای سویههای کاندیدا آلبیکنس بهترتیب 17 و 6 میلیمتر و برای سایر سویههای کاندیدایی آزمایششده بهترتیب 15 و 0 میلیمتر بود. در آزمایش میکرودایلوشن براث، حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس گل سرخ (Rose Damascena) و دهانشویه مرکب برای کاندیدا آلبیکنس بهترتیب 8 و 6 میکروگرم بر میلیلیتر، برای کاندیدا دابلینینسیس 124 و 12 میکروگرم بر میلیلیتر، برای کاندیدا گلابراتا 31 و 12 میکروگرم بر میلیلیتر و برای کاندیدا پاراپسیلوزیس 62 و 25 میکروگرم بر میلیلیتر بهدست آمد. بر مبنای نتایج، کاندیدا آلبیکنس حساسترین گونه کاندیدایی نسبت به اسانس گل سرخ و دهانشویه مرکب بود.
نتیجهگیری: نتایج نشان دادند که اسانس گل سرخ و دهانشویه مرکب بهطور قابلملاحظهای موجب مهار رشد گونههای کاندیدایی ایجادکننده کاندیدیازیس دهانی میشوند.
کلید واژگان
اسانس گل سرخسرکه انگور
کاندیدیازیس دهانی
انگل شناسي و قارچ شناسی پزشكي
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2019-12-011398-09-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی همدانشاپا
2588-722X2588-7238




