| dc.contributor.author | وردست, محمدرضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | رنجکش زاده, ناصر | fa_IR |
| dc.contributor.author | قاسملوی, خسرو | fa_IR |
| dc.contributor.author | رنجکش زاده, هانیه | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-08-21T22:38:07Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-11-11T22:38:07Z | |
| dc.date.available | 1399-08-21T22:38:07Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-11-11T22:38:07Z | |
| dc.date.issued | 2019-06-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1398-03-11 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | وردست, محمدرضا, رنجکش زاده, ناصر, قاسملوی, خسرو, رنجکش زاده, هانیه. (1398). اندازهگیری آکریلآمید در برخی فراوردههای سرخ کردنی موجود در سطح شهر ارومیه به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا: یک مطالعه تجربی. مجله مطالعات علوم پزشکی, 30(3), 207-216. | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2717-008X | |
| dc.identifier.uri | http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4597-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/487761 | |
| dc.description.abstract | پیشزمینه و هدف: آکریلآمید یک ماده شیمیایی آلی با فرمول C3H5NO است که اثرات سرطانزایی و ایجاد عیوب باروری در جنس مذکر آن در حیوانات و صدمات عصبی آن در انسان شناخته شده است. این ترکیب سرطانزا از حرارت دیدن کربوهیدراتها و غذاهایی که در درجه حرارت بالا پخته شدهاند ایجاد میشود. آکریلآمید هم در غذاهای اصلی مانند نان و سیبزمینی و هم در محصولات خاصی مانند چیپس, بیسکویت و غیره میتواند وجود داشته باشد. متوسط جذب روزانه این ماده در بدن برای مردان و زنان به ترتیب 49/0 و 46/0 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تخمین زده شده است. با توجه بهضرورت اندازهگیری این ترکیب در معاونت دارو و غذا و عدم وجود متدی در این مرکز برای اندازهگیری این ترکیب، با امکانات موجود در دانشگاه تعریف و پیاده شد. در این طرح آکریلآمید موجود در نمونهها ابتدا توسط کارتریج اصلاحشده استخراج و پیش تغلیظ شده و سپس توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اندازهگیری شد.
مواد و روش کار: در مطالعه تجربی حاضر که بهصورت میدانی صورت گرفت انواع نان, بیسکویت, چیپس و شکلات از فروشگاههای شهر تهیهشده و پس از استخراج آکریلآمید موجود در نمونههای ذکرشده بر اساس متدهای موجود در مقالات علمی توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) به همراه دتکتور UV مورداندازهگیری قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل از اندازهگیری آکریلآمید در چهار نوع فرآورده شامل چیپس, نان, شکلات و بیسکویت با 10 نمونه از هر برند انجام شد و نتایج نشاندهنده آن است که در برخی نمونههای چیپس و بیسکوئیتهای کاکائویی و نان بربری نسبت مقادیر بالاتری آکریلآمید وجود دارد ولی اکثراً در حد مجاز بوده و بیشترین میزان آکریلآمید در چیپس مشاهده شد.
بحث و نتیجهگیری: نتایج قابلانتظار نشان میدهد که در اکثر نمونهها میزان آکریلآمید در حد موردقبول بوده و این متد بهراحتی قادر به اندازهگیری آکریلآمید با هزینه بسیار پایینی در مقایسه با متد GC-MS میباشد و قابل پیادهسازی در آزمایشگاه با یک دستگاه HPLC با دتکتور UV میباشد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 494 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی ارومیه | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | مجله مطالعات علوم پزشکی | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Studies in Medical Sciences | en_US |
| dc.subject | آکریلآمید | fa_IR |
| dc.subject | فرآوردههای سرخکردنی | fa_IR |
| dc.subject | کروماتوگرافی | fa_IR |
| dc.subject | داروسازی | fa_IR |
| dc.title | اندازهگیری آکریلآمید در برخی فراوردههای سرخ کردنی موجود در سطح شهر ارومیه به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا: یک مطالعه تجربی | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار، شیمی تجزیه، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه علوم پزشکی ارومیه | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشگاه علوم پزشکی ارومیه | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه سمشناسی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 30 | |
| dc.citation.issue | 3 | |
| dc.citation.spage | 207 | |
| dc.citation.epage | 216 | |