اندازهگیری آکریلآمید در برخی فراوردههای سرخ کردنی موجود در سطح شهر ارومیه به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا: یک مطالعه تجربی
(ندگان)پدیدآور
وردست, محمدرضارنجکش زاده, ناصرقاسملوی, خسرورنجکش زاده, هانیهنوع مدرک
Textپژوهشي(توصیفی- تحلیلی)
زبان مدرک
فارسیچکیده
پیشزمینه و هدف: آکریلآمید یک ماده شیمیایی آلی با فرمول C3H5NO است که اثرات سرطانزایی و ایجاد عیوب باروری در جنس مذکر آن در حیوانات و صدمات عصبی آن در انسان شناخته شده است. این ترکیب سرطانزا از حرارت دیدن کربوهیدراتها و غذاهایی که در درجه حرارت بالا پخته شدهاند ایجاد میشود. آکریلآمید هم در غذاهای اصلی مانند نان و سیبزمینی و هم در محصولات خاصی مانند چیپس, بیسکویت و غیره میتواند وجود داشته باشد. متوسط جذب روزانه این ماده در بدن برای مردان و زنان به ترتیب 49/0 و 46/0 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن تخمین زده شده است. با توجه بهضرورت اندازهگیری این ترکیب در معاونت دارو و غذا و عدم وجود متدی در این مرکز برای اندازهگیری این ترکیب، با امکانات موجود در دانشگاه تعریف و پیاده شد. در این طرح آکریلآمید موجود در نمونهها ابتدا توسط کارتریج اصلاحشده استخراج و پیش تغلیظ شده و سپس توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اندازهگیری شد.
مواد و روش کار: در مطالعه تجربی حاضر که بهصورت میدانی صورت گرفت انواع نان, بیسکویت, چیپس و شکلات از فروشگاههای شهر تهیهشده و پس از استخراج آکریلآمید موجود در نمونههای ذکرشده بر اساس متدهای موجود در مقالات علمی توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) به همراه دتکتور UV مورداندازهگیری قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل از اندازهگیری آکریلآمید در چهار نوع فرآورده شامل چیپس, نان, شکلات و بیسکویت با 10 نمونه از هر برند انجام شد و نتایج نشاندهنده آن است که در برخی نمونههای چیپس و بیسکوئیتهای کاکائویی و نان بربری نسبت مقادیر بالاتری آکریلآمید وجود دارد ولی اکثراً در حد مجاز بوده و بیشترین میزان آکریلآمید در چیپس مشاهده شد.
بحث و نتیجهگیری: نتایج قابلانتظار نشان میدهد که در اکثر نمونهها میزان آکریلآمید در حد موردقبول بوده و این متد بهراحتی قادر به اندازهگیری آکریلآمید با هزینه بسیار پایینی در مقایسه با متد GC-MS میباشد و قابل پیادهسازی در آزمایشگاه با یک دستگاه HPLC با دتکتور UV میباشد.
کلید واژگان
آکریلآمیدفرآوردههای سرخکردنی
کروماتوگرافی
داروسازی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2019-06-011398-03-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ارومیهسازمان پدید آورنده
استادیار، شیمی تجزیه، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول)دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
گروه سمشناسی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران




