بررسی اثر عصاره متانولی پوست تازه پسته (Pistacia atlantica) بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس، استرپتوکوکوس پایوژنز و باسیلوس سرئوس جداشده از نمونههای بالینی در شرایط آزمایشگاهی
(ندگان)پدیدآور
صادقپور, مجیدنوربخش, فاطمهنوع مدرک
Textپژوهشي(توصیفی- تحلیلی)
زبان مدرک
فارسیچکیده
پیشزمینه و هدف: امروزه با وجود برخی اثرات جانبی نامطلوب داروهای مصنوعی، استفاده از داروهای گیاهی بهعنوان درمان کاربرد گستردهای یافته است. عصاره هیدروالکلی پوست تازه پسته بر روی باکتریهای مورد بررسی مؤثر بوده که در عفونتهای موضعی بیشتر استفاده میشود. هدف تحقیق، بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره هیدروالکلی( متانولی ) تهیه شده از پوست تازه پسته بر روی باکتریهای گرم مثبت ( استافیلوکوک اورئوس، استرپتوکوک پیوژن، باسیلوس سرئوس) جدا شده از نمونههای بالینی است.
مواد و روش کار: باکتریهای مورد نظر در نمونههای بالینی از آزمایشگاههای تشخیص طبی ایزوله شدند وپس از جمعآوری و به آزمایشگاه تحقیقاتی منتقل شد. تعلیقی از باکتریهای ذکر شده تهیه شد که معادل نیم استاندارد مکفارلند بود و پس از کشت مجدد بهمنظور غربال کردن فعالیت ضد میکروبی عصاره، از روش چاهک، انتشار دیسکی، ماکرودایلوشن و میکرودایلوشن استفاده گردید تا جهت تعیین حداقل غلظت (رقت) مهارکننده و کشنده (MIC وMBC ) در شرایط ( in vitro ) مورد ارزیابی قرار گیرند.
یافتهها: این عصاره با اثرگذاری بر روی استرپتوکوک پیوژن نسبت به باکتریهای دیگر و در مقایسه با آنتیبیوتیکهای آمیکاسین ؛ کلیندامایسین ؛ سفیکسیم بیشترین تأثیر را داشت. با توجه به اندازه قطر هاله عدم رشد، به ترتیب حساسیت: استرپتوکوک پایوژن،استافیلوکوک اورئوس و باسیلوس سرئوس بیشترین تأثیر را دارد. نتایج MIC عصاره بر روی باکتریهای مورد نظر در روش ماکرودایلوشن معادل µl/ml 1/16 و میزان MBC آن µl/ml 2/32 گزارش شد.
بحث: این عصاره بر روی باکتریهای ذکر شده کاملاً مؤثر بوده و توصیه میشود این ترکیبات گیاهی علاوه بر تسریع بهبود عفونتهای باکتریایی سطحی پوست ،بخصوص در سوختگیها و مسمومیتهای غذایی ناشی از باسیلوس سرئوس بعنوان نگهدارنده طبیعی مواد غذایی میتواند بیشتر استفاده گردد.
کلید واژگان
پوست پسته(Pistacia atlantica)استافیلوکوک اورئوس
استرپتوکوک پیوژن
باسیلوس سرئوس
اثرات ضد میکروبی
میکروبیولوژی
شماره نشریه
9تاریخ نشر
2015-12-011394-09-10
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ارومیهسازمان پدید آورنده
گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایراناستادیار میکروبیولوژی، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین – پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین – پیشوا، ایران




