ردیابی و تغییرات جمعیت عوامل بیماریزای گیاهی در پساب کارخانهقند و مزارع چغندرقند آبیاری شده با پساب در استان کرمان
(ندگان)پدیدآور
برادران, غلامرضاامینایی, محمد مهدیجواهری, محمدعلی
نوع مدرک
Textکامل علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ریشههای چغندرقند به همراه خاک چسبیده به آن پساز برداشت جهت فرآوری به کارخانههای قند حملشده و در اولین مرحله توسط فشار آب شستشو میشوند. آب گلآلود حاصلاز شستشوی ریشهها بهعنوان پساب کارخانه توسط کانال به مزارع منطقه انتقال یافته و جهت آبیاری مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به امکان انتقال عوامل بیماریزا توسط خاک و آب، طی سال 1384یک بار در هفته در زمان فعالیت کارخانهقند بردسیر از پساب کارخانه نمونهبرداری شد و نمونهها همان روز به آزمایشگاه منتقل گردید. جداسازی عوامل بیماریزا از هر نمونه پساب با استفادهاز روش طعمهگذاری با برگ مرکبات و استفادهاز ریشههای سالم چغندرقند، آبیاری گیاهچههای چغندرقند با پساب کارخانه، کشت روی محیط انتخابی PARPHو کشت قطرات پساب روی محیطهای PDA,CMA,NA,MAو WA انجام شد. جداسازی نماتدها با ریختن پساب در الک با مشهای مختلف انجام شد. با استفادهاز روشهای فوق قارچهای Fusarium oxysporum, Fusarium sp., Rhizopus stolonifer, Penicillium spp., Aspergillus spp., Pythium aphanidermatum Pythium sp., Phytophthora cryptogea, Ph.drechsleri, Mucor sp. Rhizoctonia solani,Geotrichum sp. , باکتریErwinia carotovora و سیستهای نماتدHeterodera schachtii جداسازی گردید و بیماریزایی این عوامل بر روی گیاهچه و برشهای ریشه چغندرقند اثبات گردید. بررسی تغییرات جمعیت عوامل بیماریزا با استفادهاز روش طعمهگذاری با برگ مرکبات و کشت قطرات پساب روی محیطهای MA,NA, و PDA انجام شد. نتایج حاصل نشان داد قارچهای خانواده Pythiaceae و باکتری Erwinia carotovora در ابتدای دوره فرآوری دارای جمعیت بیشتری در پساب بوده و جمعیت قارچهای Alternaria alternata ، Rhizoctonia solani و spp. Fusariumدر طی دوره نمونهبرداری یکنواخت بود. جمعیت قارچهایPenicillium spp., Rhizopus stolonifer, Aspergillus spp., Mucor sp. وGeotrichum sp. در اواخر دوره نمونهبرداری افزایش داشت. جمعیت سیستهای نماتدHeterodera schachtii در دوره نمونهبرداری متغیر بود. عوامل بیماریزای فوقاز مزارع تحت آبیاری با پساب نیز جداسازی گردید.
کلید واژگان
پسابتغییرات جمعیت
چغندرقند
عوامل بیماریزا
کارخانهقند
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2008-08-221387-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندSugar Beet Seed Institute
سازمان پدید آورنده
مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعیمربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان ، ایران
مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان ، ایران.
شاپا
1735-06702588-6010



