| dc.contributor.author | ریاضی, پوریا | fa_IR |
| dc.contributor.author | کریمی دهکردی, مریم | fa_IR |
| dc.contributor.author | جعفریان دهکردی, محسن | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1403-12-21T02:10:43Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2025-03-11T02:10:43Z | |
| dc.date.available | 1403-12-21T02:10:43Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2025-03-11T02:10:43Z | |
| dc.date.issued | 2024-08-01 | en_US |
| dc.date.issued | 1403-05-11 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | ریاضی, پوریا, کریمی دهکردی, مریم, جعفریان دهکردی, محسن. (1403). اثر محافظتی دانه چیا (Salvia hispanica L.) در آسیبهای اکسیداتیو ناشی از بنزوپیرن در موش سوری. دوماه نامه علمي ـ پژوهشي فيض, 28(3), 226-233. doi: 10.48307/FMSJ.2024.28.3.226 | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 1029-7855 | |
| dc.identifier.issn | 2008-9821 | |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.48307/FMSJ.2024.28.3.226 | |
| dc.identifier.uri | http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-5111-fa.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1147591 | |
| dc.description.abstract | زمینه و هدف: بنزوپیرن یک ماده سرطانزای محیطی شناخته شده است که باعث القای استرس اکسیداتیو، التهاب و سایر عوارض متابولیک میشود. در مطالعه حاضر، اثرات محافظتی دانه چیا در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از بنزوپیرن در موش بررسی گردید.
روشها: در این مطالعه تجربی، 55 موش سوری نر به 11 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه اول تا سوم بهعنوان کنترل منفی (غذای عادی)، روغن زیتون (حلال بنزوپیرن) و کنترل مثبت (بنزوپیرن) استفاده شد. بنزوپیرن (75 میلی گرم بر کیلوگرم) از طریق گاواژ با روغن زیتون خورانده شد. گروه چهارم، مربوط به مصرف ویتامین E (250 میلیگرم بر کیلوگرم از طریق گاواژ) به تنهایی و گروه پنجم مربوط به مصرف ویتامین E همراه با بنزوپیرن بود. سه گروه دیگر بهترتیب روزانه دانه چیا در دوزهای 10، 20 و 30 درصد وزنی/وزنی به صورت خوراکی دریافت کردند. به سه گروه مداخله، دانه چیا در دوزهای بالا به همراه بنزوپیرن داده شد. همه تیمارها 4 هفته انجام شد. بعد از ۱ ماه، خونگیری از قلب انجام و پارامترهای استرس اکسیداتیو شامل TAC، SOD، GPx و MDA در سرم به روش کالریمتری سنجش گردید.
یافتهها: تجویز بنزوپیرن در موشها باعث القای سمیت اکسیداتیو و کاهش معنی دار TAC، SOD و GPx و افزایش معنی دار MDA (ناشی از پراکسیداسیون لیپیدی) گردید (05/0P<). این تغییرات به طور معنی داری در گروههای تحت درمان با دوزهای بالای دانه چیا بهبود یافت (05/0P<). درحالیکه تیمار با ویتامین E قادر به اصلاح استرس اکسیداتیو ناشی از بنزوپیرن نبود.
نتیجهگیری: طبق یافتههای مطالعه حاضر، دانه چیا با افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی، نقش حفاظتی مهمی در برابر سمیت اکسیداتیو ناشی از بنزوپیرن دارد که در مسمومیت با بنزوپیرن میتواند بهتر از ویتامین E عمل کند. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | دانشگاه علوم پزشکی کاشان | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | دوماه نامه علمي ـ پژوهشي فيض | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Feyz Journal of Kashan University of Medical Sciences | en_US |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.48307/FMSJ.2024.28.3.226 | |
| dc.subject | دانه چیا | fa_IR |
| dc.subject | آنتی اکسیدان | fa_IR |
| dc.subject | استرس اکسیداتیو | fa_IR |
| dc.subject | بنزوپیرن | fa_IR |
| dc.subject | ویتامین E | fa_IR |
| dc.subject | عمومى | fa_IR |
| dc.title | اثر محافظتی دانه چیا (Salvia hispanica L.) در آسیبهای اکسیداتیو ناشی از بنزوپیرن در موش سوری | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | پژوهشي | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 28 | |
| dc.citation.issue | 3 | |
| dc.citation.spage | 226 | |
| dc.citation.epage | 233 | |