مقاله علمی – پژوهشی: کنترل رشد باکتری Staphylococcus aureus در فیله کپور معمولی (Cyprinus carpio) با استفاده از پد جاذب حاوی اسانس رزماری (Rosmarinus officinalis)
(ندگان)پدیدآور
پیشرو, سمیهعلیزاده دوغیکلایی, ابراهیمشهریاری مقدم, محسنیوسف الهی, مصطفی
نوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
در مطالعه حاضر تأثیر پد جاذب حاوی اسانس رزماری بر زمان ماندگاری فیله کپور معمولی تلقیح شده با باکتری Staphylococcus aureus طی نگهداری در یخچال (4 درجه سانتیگراد) مورد ارزیابی قرار گرفت. اسانس رزماری با استفاده از دستگاه Clevenger به روش تقطیر آبی استخراج گردید. پس از تعیین حداکثر غلظت اسانس رزماری که فاقد تاثیرات نامطلوب بر ویژگیهای ارگانولپیتیک فیله ماهی بود، فیلههای تلقیح شده با باکتری S. aureus CFU/g) 103) روی پدهای جاذب حاوی 10 میلیلیتر اسانس رزماری 5/0 درصد (تیمار ۱)، 1 درصد (تیمار ۲) و 5/1 درصد (تیمار ۳) قرار گرفته و پس از بستهبندی در یخچال (4 درجه سانتیگراد) نگهداری شدند. فراسنجههای شیمیایی (pH، PV، TBA، TVB-N) و میکروبی (شمارش باکتری S. aureus، TVC و PTC) در زمانهای 24، 72، 120، 168 و 216 ساعت اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین تعداد باکتری S. aureus، تعداد کل باکتریهای مزوفیل و باکتریهای سرماگرا بهترتیب در تیمار شاهد و تیمار 3، هنگام نگهداری مشاهده گردید. پد جاذب حاوی 10 میلی لیتر اسانس رزماری 5/1 درصد بیشترین تأثیر را درکند شدن روند افزایشی PV، TBA و TVB-N نشان داد بهطوریکه در پایان زمان آزمایش مقدار این شاخصها بهترتیب 23/0±13/ 5، 10/ ±02/ 2 و 94/1±47/ 30 در تیمار شاهد و 12/0±37/ 3، 08/0±33/ 1 و 25/1±10/ 20 در تیمار 3 مشاهده گردید. بنابراین، از نتایج این تحقیق میتوان نتیجهگیری کرد که پد جاذب حاوی اسانس رزماری دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی است و زمان ماندگاری فیله ماهی کپور معمولی هنگام نگهداری در یخچال را 3 روز افزایش داد.
کلید واژگان
اسانسStaphylococcus aureus
پد جاذب
رزماری
فیله کپور معمولی
بيوتكنولوژي و فرآوري هاي شيلاتي
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2024-12-011403-09-11
ناشر
موسسه تحقیقات شیلات ایرانشاپا
1026-13542322-5998



