مقاله علمی – پژوهشی: اثرات بهکارگیری منفرد و توأم باکتری Lactobacillus casei و پروپیونات سدیم بر شاخصهای رشد و ایمنی ماهی زبرا (Danio rerio)
(ندگان)پدیدآور
اکبرنژاد, احسانیگانه, سکینهمحمدزاده, صدیقه
نوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
در مطالعه حاضر اثرات بهکارگیری منفرد و توأم باکتری Lactobacillus casei و پروپیونات سدیم به عنوان افزدونی بر شاخصهای رشد و ایمنی ماهی زبرا (Danio rerio) مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، تعداد120 قطعه ماهی زبرا با میانگین اولیه وزنی 23/0±335/0 گرم در 12 تانک با تعداد 10 ماهی در هر تانک توزیع شدند. چهار جیره آزمایشی شامل: تیمار اول یا شاهد، جیره پایه (صفر درصد افزودنی، تیمار 1)، تیمار دوم با باکتری L. casei (CFU 106 ×5، تیمار 2)، تیمار سوم با 1 درصد پروپیونات سدیم (تیمار 3) و تیمار چهارم با باکتری L. casei به همراه 1 درصد پروپیونات سدیم (تیمار 4) به مدت 8 هفته تغذیه شدند. نتایج نشان داد که تاثیر جیرههای آزمایشی بر میزان وزن نهایی، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و میزان بازماندگی معنادار بود بهطوریکه ماهیان تغذیه شده با باکتری L. casei و پروپیونات سدیم (تیمارهای 2، 3 و 4) وزن نهایی بالاتری نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0>p). اختلاف معناداری در میزان سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز در بین تیمارها وجود داشت و تیمار 4 دارای بیشترین فعالیت بود (05/0>p). اختلاف معناداری بین تیمارها در پروتئین کل سرم، ایمنوگلوبولین، لیزوزیم و کمپلمان ACH50 مشاهده شد بهطوریکه بالاترین میزان در تیمارهای تغذیه شده با L. casei و پروپیونات سدیم (تیمارهای 2، 3 و 4) مشاهده شد (05/0 > p). نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از مکملهای پروبیوتیک باکتری L. casei و پروپیونات سدیم به صورت همزمان (تیمار چهارم) در جیره غذایی ماهی زبرا میتواند بر رشد و سلامت آن تاثیرات مثبتی داشته باشد.
کلید واژگان
Lactobacillus caseiپروپیونات سدیم
ماهی زبرا
ایمنی
آنزیم
شاخص بیوشیمیایی
تغذيه
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2024-10-011403-07-10
ناشر
موسسه تحقیقات شیلات ایرانسازمان پدید آورنده
گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران، صندوق پستی: 578گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران، صندوق پستی: 578
دانشکده دامپزشکی دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین، آمل، ایران
شاپا
1026-13542322-5998



