مقاله علمی – پژوهشی: اثر پوشش نانو کامپوزیت (آلژینات/ نانورس) به همراه اسانس گیاه چوچاق (Eryngium caeruleum) بر زمان ماندگاری و کیفیت گوشت میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei)
(ندگان)پدیدآور
رنجبر, وحیدکشاورز, مجتبینصراله زاده ساروی, حسن
نوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از مطالعه حاضر تاثیر پوشش آلژینات-نانورس بهتنهایی و در ترکیب با اسانس گیاه بومی شمال کشور به نام چوچاق (Eryngium caeruleum) بر زمان ماندگاری میگو سفید غربی در دمای یخچال است. عصاره گیاه چوچاق بهواسطه وجود ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی، دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضد میکروب است. در این تحقیق اسانس با استفاده از بخار آب استخراج شد. سپس تاثیر پوششهای مختلف بر زمان ماندگاری میگو در 5 تیمار شامل 1: شاهد 2: آلژینات 3: آلژینات+نانورس 4: آلژینات+نانورس+اسانس چوچاق با غلظت 1000 میلی گرم بر لیتر، 5: آلژینات+نانورس+اسانس چوچاق با غلظت 1500 میلی گرم بر لیتر، تولید و شاخصهای مورد بررسی شامل پراکسید، باز های نیتروژنی فرار، باکتری کل و باکتری سرمادوست، طی روزهای 0، 4، 8 12 و 16 اندازهگیری شدند. نتایج مربوط به ویژگیهای فیلم نشان داد که با افزودن مقادیر مختلف اسانس به فیلم آلژینات+نانورس، از محتوای رطوبتی، مقاومتکششی و نفوذپذیری فیلمها نسبت به بخار آب به طور معنیداری کاسته شد (05/0>p). افزودن اسانس سبب افزایش معنیداری در میزان ضخامت و کدورت فیلمها شده و از شفافیت فیلمها کاسته شد (05/0>p) و استفاده از نانو پوشش منجر به کاهش فساد اکسیداسیونی در نمونههای میگوی در طول دوره نگهداری گردید و نانو پوشش حاوی اسانس تاثیر بیشتری داشت (05/0>p). همچنین این تیمار سبب کند شدن روند افزایشی TVB-N تا پایان دوره نگهداری شد. بالاترین بار میکروبی را در تمام روزهای نگهداری در شاهد مشاهده شد (05/0>p). با افزودن اسانس به پوشش نانو پوشش مرکب، بار میکروبی به شکل معنیداری کاهش یافت (05/0>p). در نتیجه، کمترین بار میکروبی مربوط به تیمار آلژینات+نانورس+اسانس 1500 میلی گرم بر لیتر بود و براساس استانداردهای شیمیایی، میکروبی و حسی این تیمار تا انتهای دوره با افزایش زمان ماندگاری میگو سفید غربی نگهداری برای مصرف انسان مناسب بودند.
کلید واژگان
Litopenaeus vannameiنانوکامپوزیت
نانورس
Eryngium caeruleum
زمان ماندگاری
بيوتكنولوژي و فرآوري هاي شيلاتي
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2024-10-011403-07-10
ناشر
موسسه تحقیقات شیلات ایرانسازمان پدید آورنده
دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر، قائم شهر، ایراندانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر، قائم شهر، ایران
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران
شاپا
1026-13542322-5998



