مزایای تغذیهای و سلامتی نشاسته مقاوم در رژیم غذایی: یک مطالعه مروری
(ندگان)پدیدآور
حشمتی, شیلانصابر, امیرعبداله زاد, هادی
نوع مدرک
Textمروری
زبان مدرک
فارسیچکیده
پیشزمینه و هدف: نشاسته مقاوم (RS) شکلی از نشاسته است که به علت عدم توانایی آنزیمهای گوارشی انسان در تجزیه آن، در قسمت پایین روده بهوسیله میکروارگانیسمهای روده تخمیر میشود. این امر باعث تعدیل میکروبیوتا و تولید اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه در روده میشود. اگرچه مطالعات متعددی تأثیر RS بر سلامت انسان را نشان دادهاند اما مکانیسمهای دقیق آن بر سلامت و بیماری هنوز مشخص نیست.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است که با استفاده کلمات کلیدی مربوطه و جستجوی الکترونیک در بانکهای اطلاعاتی Scopus ،PubMed وWeb of Science انجام شده است. در پژوهش حاضر کلیه مقالات منتشره به زبان انگلیسی تا ابتدای ماه مارس 2024 اعم از مطالعات انسانی و حیوانی موردبررسی قرار گرفتند..
یافتهها: RS2 بهعنوان یک نشاسته دارای آمیلوز بالا (HAM-S)، به دلیل ساختار خاص خود نمیتواند بهطور کامل در دستگاه گوارش هضم شود و بر سیری، چاقی و سایر متغیرهای متابولیکی بهصورت وابسته به دوز تأثیر میگذارد. علاوه بر این، رژیم غذایی غنی از HAM-S ممکن است اثرات مفیدی بر سلامت دستگاه گوارش و کلیهها از طریق تغییر میکروبیوتای روده و کاهش ضایعات نیتروژنی در بدن داشته باشد. در طرف مقابل، چندین مطالعه نشان داده که مصرف مکملهای با آمیلوز بالا تأثیر مثبتی بر متغیرهای کاردیومتابولیکی ندارد.
بحث و نتیجهگیری: این مطالعه مروری به بررسی برخی از اثرات اصلی نشاسته مقاوم نوع 2 (RS2) بر چاقی، سلامت روده، بیماریهای مزمن کلیوی و سلامت قلب و عروق پرداخته است. با توجه به اثرات مفید RS2 بر سلامت انسان و عدم وجود عوارض جانبی قابلتوجه ناشی از مصرف آن، به نظر میرسد مصرف HAM-S بهعنوان بخشی از کربوهیدرات روزانه مفید باشد.
کلید واژگان
نشاسته مقاومنشاسته با آمیلوز بالا
چاقی
اشتها
سلامت روده
وضعیت کاردیومتابولیکی
تغذیه
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2024-08-011403-05-11
ناشر
دانشگاه علوم پزشکی ارومیهسازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایراناستادیار علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
دانشیار علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول)



